Oficial MAE despre cererea lui Tokes: Nu poate depasi o viziune bazata pe criterii etnice …

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Radu Podgoreanu a declarat, referitor la afirmatiile eurodeputatului Tokes Laszlo de la Baile Tusnad, ca este inacceptabil ca Scoala de Vara din aceasta localitate “sa devina o tribuna pentru promovarea unor proiecte revizioniste”, relateaza Mediafax.
Citeste si Protectorat pentru Transilvania din partea Ungariei – asta a cerut Laslo Tokes Budapestei
“Este inacceptabil ca un eveniment politic organizat in Romania – Scoala de vara de la Baile Tusnad – sa devina o tribuna pentru promovarea unor proiecte revizioniste, care pun sub semnul intrebarii unitatea, integritatea si suveranitatea statului. Afirmatiile europarlamentarului Tokes Laszlo cu privire la o autonomie a Tinutului Secuiesc, sub forma unui “protectorat” sunt expresia unei viziuni iredentiste cu sorginte in perioada interbelica”, a afirmat miercuri oficialul MAE, potrivit unui comunicat de presa transmis de MAE.
Secretarul de stat a mentionat ca, avand in vedere participarea la eveniment a unor reprezentanti de varf ai guvernului de la Budapesta, “afirmarea unor astfel de concepte politice revolute” afecteaza increderea romanilor in parteneriatul strategic cu Ungaria si “submineaza colaborarea bilaterala”.
Citeste si Ponta: Declaratiile lui Tokes-penale, ar fi trebuit sanctionate daca Romania avea presedinte
“Afirmarea unor astfel de concepte politice revolute, in contextul unui eveniment la care au participat reprezentanti de varf ai guvernului ungar, sunt de natura sa afecteze increderea cetatenilor romani in soliditatea Parteneriatului strategic ungaro-roman pentru Europa in secolul XXI si submineaza colaborarea bilaterala armonioasa, inducand tensiuni artificiale”, mentioneaza Podgorean.
Oficialul MAE adauga ca Tokes Laszlo, propunand solutia “protectoratului”, “da dovada si de o serioasa lipsa de coerenta logica, pentru ca protectorat inseamna administrarea unei colectivitati din exteriorul sau, adica tocmai renuntarea la autonomie”.
“Propunand un protectorat pentru etnicii maghiari, pastorul Tokes omite faptul ca in Romania aceasta minoritate nationala se bucura tocmai de posibilitatea de a fi parte la decizie, atat la nivel central, cat si la nivel local”, evidentiaza secretarul de stat.
De asemenea, oficialul MAE considera ca Tokes Laszlo “nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *