Olguta Vasilescu: Punctul de pensie se dubleaza in interiorul mandatului nostru

“Cel mai important principiu al legii este contributivitatea, dar s-a urmarit in acelasi timp si eliminarea mai multor inechitati, cum ar fi pensii diferite intre femei si barbati sau pensii diferite intre persoane de acelasi gen care aveau acelasi punctaj, au lucrat acelasi numar de ani si cu toate astea aveau pensii diferite pentru ca au iesit pe legislatii diferite la pensie. In acelasi timp, as vrea sa subliniez un lucru si anume ca nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani sa aiba aceeasi pensie minima cu alte persoane care au contribuit sub 10 ani, asa cum se intampla pana acum, pentru ca si in functie de numarul de ani lucrati se primeste un procent in plus. Vreau sa subliniez un alt lucru, punctul de pensie se dubleaza in interiorul mandatului nostru, deci nu dupa 2021, asa cum s-a tot repetat in spatiul public, pornim de la 871 de lei punctul de pensie in anul 2016, in prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar in 2020, deci in interiorul mandatului nostru, va fi 1.775 de lei”, a spus Vasilescu, in plenul Camerei Deputatilor, la dezbaterile pe proiectul legii pensiilor.
Ea a adaugat ca in anul 2021 va mai fi o crestere a punctului de pensie, dar pensionarii castiga atat din noua formula de calcul, cat si din recunoasterea unor drepturi de natura salariala, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care pana acum nu erau luate in calcul.
“Apar si beneficii. Se pastreaza dreptul sotului supravietuitor de a beneficia de 50% din pensia sotului decedat, dar daca doreste sa isi pastreze pensia proprie poate sa cumuleze 25% din pensia sotului decedat, daca asta este in avantajul sau. Deci se merge pe principiul dreptul cel mai avantajos. S-au redefinit gradele de invaliditate de o asemenea maniera incat sa se poata cumula pensia de invaliditate …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *