Oltean: Rosia Montana, cel mai neconstitutional proiect de lege trimis Parlamentului de Guvern.

Vicepresedintele PDL Ioan Oltean considera ca Rosia Montana este “cel mai neconstitutional proiect de lege trimis Parlamentului de Guvern”, din 1990 incoace, iar in eventualitatea in care el va fi votat in forma actuala, PDL este hotarat sa il conteste la Curtea Constitutionala, transmite Mediafax.
“PDL si-a exprimat foarte clar pozitia. Am spus ca suntem pentru investitii in domeniul minier, ca suntem pentru crearea de locuri de munca si orice initiativa de acest fel a Guvernului Ponta va avea tot sprijinul PDL. Acolo unde se apreciaza ca activitatea de minerit trebuie reluata pentru ca ea este oportuna, este rentabila si respecta intru totul conditiile de mediu, PDL va spune da”, a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa, Ioan Oltean, referindu-se la proiectul Rosia Montana, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit acestuia, Guvernul si primul-ministru “nu au curajul responsabilitatii maxime, curajul de a decide intr-un proiect atat de important ca Rosia Montana”.
“Lipsa de curaj si de decizie s-a manifestat prin transmiterea proiectului respectiv in sarcina Parlamentului pentru a fi reglementat printr-un act normativ cu caracter organic, desi proiectul in sine este de competenta exclusiva a Executivului. O asemenea experienta am mai trait doar pe vremea lui Adrian Nastase, cand privatizarea Petrom a fost pusa in sarcina Parlamentului si nu insusita de Guvern. Lucrurile se repeta. Se pare ca istoria se repeta”, a spus Ioan Oltean.
El a adaugat ca PDL s-a pronuntat ferm ca este impotriva “proiectului Ponta-Rosia Montana”, iar la sedinta de Birou Permanent de constituire a comisiei speciale, PDL, prin parlamentarii sai, s-a pronuntat impotriva acestei comisii.
“Suntem intr-un caz atipic. Senatul a luat decizii privind avizarea de catre comisiile de specialitate. A revenit asupra acestor decizii, a revenit asupra gradului de urgenta si s-a asociat cu Camera Deputatilor in vederea constituirii unei comisii speciale. Noi apreciem ca aceasta comisie speciala este totalmente neoportuna si solicitam Guvernului sa-si retraga proiectul si Senatului sa-l retrimita Guvernului, pentru ca proiectul in sine este neconstitutional de la un capat la altul. Este, in opinia noastra, cel mai neconstitutional proiect de lege trimis de Guvern, din 1990 incoace, Parlamentului Romaniei. De la primele dispozitii ale acestui act normative rezulta, in mod cert, neconstitutionalitatea acestui act normativ. De aceea, PDL a votat impotriva constituirii comisiei si a refuzat sa faca parte dintr-o comisie care va valida si va adopta un proiect de lege neconstitutional”, a spus Oltean.
El a dat cateva exemple de neconstitutionalitate din proiect, printre care acela ca se mandateaza ministere pentru a-si exercita propriile atributii.
“Este inadmisibil. Fiecare minister are propriul lui regulament de organizare si functionare, nu e nevoie ca, printr-un act normativ, Parlamentul sa vina si sa mandateze Ministerul Mediului, de exemplu, sa initieze hotarari de Guvern. Ministerul Mediului are acest atribuit, sa initieze Hotarari de Guvern care vizeaza reglementari in domeniul pe care-l administreaza. Prin acest act normativ se mandateaza Ministerul Economiei sa gestioneze bunuri si domenii care intra, in mod normal, sub incidenta acestui minister prin propriul act normativ si regulament de constituire a acestuia. De aceea, PDL s-a pronuntat ferm pe toate canalele impotriva adoptarii acestui act normativ pe cale legislativa si impotriva constituirii comisiei speciale privind redactarea raportului de lucru ce va fi depus pe masa Senatului si apoi a Camerei Deputatilor, impotriva fugii de raspundere a Guvernului si a transferului acestei responsabilitati in sarcina Parlamentului. Parlamentul face acte normative, nu incheie acorduri, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *