Orban: Pozitia Romaniei este de deschidere fata de “taxa bancara Robin Hood”.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ca pozitia oficiala a Romaniei referitoare la introducerea taxei pe tranzactiile financiare la nivelul UE, cunoscuta si ca “taxa Robin Hood”, este de deschidere si sustinere a initiativei, in masura in care exista un acord al statelor membre, potrivit Mediafax.”E o pozitie de o anumita deschidere si de o evitare a blocarii acestei initiative in masura in care exista un acord la nivelul tuturor statelor membre. Pozitia oficiala a Romaniei este ca in masura in care va exista acordul tuturor statelor membre, nu vom bloca acest acord si il vom sustine. Aceasta este formula pe care mergem in momentul de fata si ramanem deschisi la discutiile inclusiv la nivel tehnic care se poarta pe acest subiect”, a declarat Orban, prezent la dezbaterea “Romania si semestrul european” organizata de Reprezentanta Comisiei Europene.
El a subliniat ca principalii actori romani din sistem “nu sunt deloc incantati” in privinta propunerii Comisiei Europene de introducere a acestei taxe din 2014.
Pe de alta parte, Orban a aratat ca prin introducerea acestei taxe s-ar putea genera resurse considerabile pentru bugetul UE si bugetele statelor membre.
“Constatam ca la nivelul statelor membre exista o reticenta sporita de a contribui cu sume la bugetul UE, contributia de 1,5% din PIB este valabila pentru 2007-2013, pentru 2014-2020 este propunerea Comisiei Europene de unu si un pic la suta, iar Germania spune sub nicio forma mai mult de 1%, ceea ce presupune o reducere substantiala pana la 100 de miliarde de euro fata de 1.025 de miliarde cat a propus Comisia Europeana. In aceste conditii, cred ca o asemenea taxa pe tranzactiile financiare ar putea constitui o resursa importanta atat la bugetul UE, cat si la bugetul statelor membre, daca e generata de o maniera inteligenta, astfel incat sa evite o punere a sectorului financiar din intreaga UE pe pozitii dezechilibrate in raport cu restul competitorilor la nivel global”, a mai spus Orban.
Prezent la dezbatere, Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, a exprimat, ca punct de vedere personal si care nu implica Banca Nationala, ca introducerea acestei taxe pe serviciile bancare nu are o motivatie economica, ci numai politica si sociala, fiind genul de actiune dictata “mai mult de inima, nu de minte”.
El a aratat ca e normal ca bancile care au beneficiat de bani publici pentru a fi salvate in perioada crizei financiare trebuie sa plateasca inapoi pana la ultimul cent, insa instituirea taxei “ar pedepsi de-a valma atat bancile vinovate, cat si cele nevinovate”.
Lazea a aratat ca introducerea taxei la nivelulul tarilor UE ar duce la un “avantaj competitiv” pentru bancile din alte zone, iar bancile europene ar putea deveni tentate sa deconteze costurile pe seama clientilor. “Odata introdusa taxa, este foarte usor de trecut asupra consumatorilor. Toate aceste taxe vor fi recuperate prin diverse costuri”, a spus Lazea.
De asemenea, el a argumentat ca o astfel de taxa “nu are nimic de-a face cu Strategia Europa 2020” care prevede introducerea de noi taxe numai pentru obiective ecologice, de crestere a calitatii vietii la nivelul UE.
Lazea a mai tinut sa arate ca este clar ca Marea Britanie nu va accepta niciodata aceasta taxa, in conditiile in care City-ul londonez are de pierdut considerabil …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *