Femeile vor putea sa inghete tesut ovarian care se va dezvolta mai tarziu cu ajutorul injectiilor cu hormoni.
Specialistii britanici de la Bridge Fertility Centre din Londra au pus la punct o noua tehnica ce permite ovulelor provenite din mostre de tesut ovarian sa se dezvolte in laborator.
Procedura consta in prelevarea unui tesut ovarian de la o femeie si stocarea lui pana cand aceasta se simte pregatita sa aiba un copil.
Metoda le permite femeilor care pun accent pe cariera sau celor care asteapta partenerul potrivit sa intarzie maternitatea mai multi ani. In plus, noua tehnica elimina riscurile asupra sanatatii pe care le avea tratamentul hormonal pentru fertilizarea in vitro si ar putea fi aplicata in urmatorii cinci ani.
Tesutul ovarian se pastreaza inghetat, iar in momentul utilizarii el va fi stimulat cu hormoni chimici pentru ca ovulele sa ajunga la maturitate si sa fie pregatite pentru fertilizarea in vitro.
Cercetatorii sustin ca unul dintre avantajele procedurii este acela ca femeile nu vor mai fi nevoite sa se injecteze zilnic cu hormoni care sa stimuleze ovarele sa produca ovule.
Potrivit specialistilor, acest tratament poate cauza complicatii grave, iar in unele cazuri poate provoca hiperstimularea ovarelor, ce poate fi fatala. Unii specialisti sunt de parere ca tratamentele pot creste in timp inclusiv riscul de cancer.
Un alt avantaj al noii metode este pretul mai scazut. ?Metoda este mai ieftina deoarece evitam costurile tratamentului pentru fertilizarea in vitro?, afirma Alan Thornhill, director stiintific la Bridge Fertility Centre, citat de publicatia britanica ?Telegraph?.
Specialistii britanici sustin ca diferite elemente ale tehnicii sunt folosite deja in practica, dar va mai dura pana cand intreaga procedura va fi perfectionata. Cercetatorii au mai incercat si inainte sa creasca ovule din tesutul ovarian in laborator, dar procesul este inca in faza de cercetare si nu a fost folosit cu succes in tratamentul fertilizarii.
Noua metoda a provocat insa si reactii negative. ?Copiii nu ar trebui fabricati de oameni in laborator?, spune Nuala Scarisbrick, de la organizatia britanica Life. In plus, noua tehnica ar putea fi folosita si in cazul in care femeile sufera de cancer si sunt nevoite sa urmeze tratamente cu citostatice.
In centrele de fertilizare din Romania se practica crioconservarea de embrioni si de spermatozoizi.
?Spermatozoizii se pun in cuve speciale cu azot lichid si sunt tinuti intr-un vas asemanator unui pai. Aceste vase sunt pastrate la intre -196 si -198 de grade C?, explica Lucia Cornea, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si colaborator la Spitalul Cochin din Paris.
Metoda de crioprezervare a embrionilor consta in congelarea a aproximativ trei embrioni timp de maximum cinci ani. Dupa aceasta perioada embrionii fie sunt transferati, in uter, fie sunt distrusi sau folositi in cercetare.