Pacientii cu boli rare vor beneficia de medicamente noi

Ministerul Sanatatii completeaza pentru prima data in ultimii sase ani lista de medicamente compensate, pentru pacientii cu boli rare. De luna viitoare, 17 medicamente fara echivalent terapeutic, necesare pacientilor cu boli precum cancerul, epilepsia, leucemia vor intra in circuit.
“Pentru prima data in ultimii sase ani lista cu medicamente se va actualiza. Incepand cu luna mai vom compensa un numar de 17 medicamente orfane, fara echivalent terapeutic, care se adreseaza pacientilor ce sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si boli neurologice degenerative. Aceste medicamente sunt esentiale pentru ca acesti pacienti sa poata trai”, a declarat miercuri ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.
Costurile pentru cele 17 medicamente vor fi suportate din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, sumele fiind prevazute in bugetul din acest an. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, de asemenea, ca o noua eva?luare a listei de medicamente compensate va avea loc, urmand sa fie abrogat Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 724 din 2013, ordin care aprobacriteriile de evaluare a tehnologiilor medicale pentru a fi cuprinse in lista de medicamente compensate.
a”Ordinul nu a inclus criterii de excludere din lista a unor medicamente, iar Comisiile de specialitate care au facut evaluarea aveau rol decizional, si nu unul consultativ. Voi revoca acest ordin, si am decis reglementarea unei noi proceduri de evaluare, cu respectarea legilor si directivelor europene in vigoare, astfel incat in toamna acestui an toti asiguratii sa beneficieze de o lista pe baza ?unor criterii obiective, verificabile si transparente”, a explicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Presedintele Asociatiei Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia, a declarat pentru “Romania liberaa” ca prin amanarea pana in toamna a listei totale cu medicamente compensate, Guvernul Ponta da dovada de iresponsabilitate. “E aceeasi iresponsabilitate a Guvernului Ponta. Prin aceasta amanare, lasa pacientii fara o sansa la viata. Ei sufera de boli grave, pot sa moara in aceste luni, pana ajung sa ia acele medicamente”, a spus Irimia. El a mai spus ca prin introducerea doar a unui numar mic de medicamente noi, statul isi discrimineaza pacientii. “De ce au introdus medicamente doar pentru anumite boli si pentru altele nu? Ei sunt Dumnezeu? Asta e o discriminare intre pacienti”, a conchis Irimia.
De ce se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *