Panica, principalul pericol pentru Romania in criza din Grecia

Primele semne ale problemelor de la Atena s-au facut simtite si la noi. BCR s-a asteptat ca euro ca aiba un salt spectaculos dupa referendum si a suspendat schimburile valutare electronice, masura ce a starnit panica. In plus, bursele din intreaga lume au inregistrat scaderi, euro si leul au pierdut din valoare raportate la dolar, iar cotatiile titeiului si a aurului s-au diminuat.
Desi Romania nu detine obligatiuni grecesti, iar expunerea prin banci si firmele grecesti este de numai 13 miliarde euro (bani care au venit din Grecia), panica poate destabiliza situatia din tara noastra.
Analistul economic Aurelian Dochia avertiza ca acesta este principalul pericol cu care ne putem confrunta in cazul crizei din Grecia. Se pare ca panica a pus stapanire si pe cea mai mare banca din tara noastra, Banca Comerciala Romana (BCR), care a decis ca, in weekend-ul in care s-a organizat referendumul din Grecia, sa suspende tranzactiile de schimb valutar prin internet banking, fara sa isi anunte din timp clientii.?
“A fost o decizie in scop pru-dential, pentru a-i proteja pe clienti. Pentru a nu exista dife-renta intre cursul la care se ini-tiaza tranzactia peste weekend si cel de luni, la care se efectueaza tranzactia. Insa cine a vrut sa faca plati in strainatate sau schimburi valutare la automatele bancii a putut sa o facaa”, a declarat, pentru Romania libera, Ionut Stanimir, director de comunicare al BCR.
Astfel, pe plan international s-au facut 81.000 de tranzactii cu cardurile BCR, incluzand plati si retrageri de numerar in valuta. Dintre acestea, 185 de tranzactii au fost inregistrate in Grecia. a”Insa, in mod obisnuit, ponderea acestor schimburi valutare prin internet banking la sfarsit de saptamana este una redusa. Nu intrevedem alte masuria”, spune Stanimir.? C
ontactat telefonic, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a precizat: “Probabil ca cei de la BCR trebuiau sa anunte din timp. Insa BNR nu va face nici o ancheta la BCR. Nici o alta banca din Romania nu a luat masuri speciale legate de referendumul din Grecia. Toate masurile au fost luate cu mult timp inainte. In ceea ce ne priveste, posibilele efecte nu au legatura cu ce se intampla in Grecia, ci cu valva care se face in jurul evenimentelor din Greciaa”.?
Impact asupra Romaniei
Adrian Vasilescu arata ca cel mai negru scenariu analizat de BNR este cel in care investitorii in bancile romanesti cu capital grecesc incearca, folosindu-se de dreptul de vot, sa ia anumite masuri. a”Managementul acestor banci este separat de actionariat, fiind romanesc. BNR a obtinut legiferarea ca sa poata interveni si sa le ia dreptul de vot actionarilor. De exemplu, intre bancile-mama si cele din Romania s-au facut diverse plasamente.BNR a solicitat bancilor de aici sa incheie conventii cu bancile-mama astfel incat plasamentele din Grecia sa fie pe excedent. Actionarii ar putea vota retragerea acestor plasamentea”, explica Vasilescu.
In ceea ce priveste retragerea banilor, acesta nu este un proces simplu. Fondurile care au venit din Grecia sunt in tara, la cei care au luat credite. Rambursarea se face luna de luna, timp de ani de zile, conform contractului. a”Actionarii greci au nevoie ca bancile de aici sa functioneze. Acestia, in cei 6 ani de criza, s-au comportat exemplar. Au vazut aici un pol de stabilitatea”, spune consilierul guvernatorului BNR. Acesta sustine ca nici un deponent nu ar trebui sa-si faca griji, dar cei cu un depozit de pana la 100.000 de euro intr-o banca sunt protejati prin lege. Iar 95% dintre depozite sunt sub 100.000 de euro. a”In istorie insa au fost momente cand panica s-a creat fara nici un motiv. BNR este pregatita pentru orice scadere de lichiditate. Iar acolo unde s-ar crea panica, BNR ar acoperi imediat necesarula”, da asigurari Adrian Vasilescu.
Bancile cu capital elen par a nu avea probleme, in pofida unor mici incidente. Spre exemplu, Alpha Bank a anuntat zilele trecute suspendarea operatiunilor de rascumparare a titlurilor de participare ale fondurilor deschise de investitii Alpha in urma unei decizii a Comisiei Elene a Pietei de Capital. Restrictia avea termen de aplicare pana ieri. Solicitati de catre Romania libera sa aduca precizari, oficialii Alpha Bank nu au venit cu informatii suplimentare.
“Nu va fi un impact, grila de politici, mecanisme,? instrumente de protectie aplicata de cand s-a lansat programul de bailout pentru Grecia, pentru bancile romanesti cu capital grecesc este extrem de completa? si nu permite subsidiarelor sa aiba nicio vulnerabilitate. In timp s-a creat o presiune incredibila pe bancile romanesti cu capital grecesc de a isi creste solvabilitatea. Aceasta a ajuns la peste 17%, ceea ce este bine. Singurele efecte negative pot aparea prin perceptia necazurilor traite de comunitatea greacaa”, spune un bancher roman de la o importanta banca romaneasca cu actionariat elen.
Criza nu va intari leul
Opinia generala a economistilor si bancherilor consultati de Romania libera este ca eventualele efecte asupra economiei noastre nu se vor simti direct, ci prin intermediul evolutiilor din zona euro.
Cursul euro-leu. Euro s-a apreciat usor in fata leului, in timp ce aprecierea dolarului a fost mult mai puternica. Astfel euro a incheiat sedinta valutara de ieri la un curs de 4.4854, in crestere cu 0,08%, in timp ce dolarul s-a situat la valoarea de 4.0566, in crestere cu 0,61%. Contrar a ceea ce unii pot astepta, dificultatile zonei euro nu vor duce la o intarire a leului. Moneda noastra este o moneda emergenta, euro ramane o moneda puternica in pofida evolutiilor din aceste zile, spune economistul Ionut Dumitru, presedinte al Consiliului Fiscal. Prea multe nu se pot spune despre efectele crizei, caci totul depinde de evolutia viitoare a relatiilor dintre Grecia si zona euro, anume fie obtinerea unui acord intre creditori si Grecia, fie iesirea acestei tari din zona monedei unice si intoarcerea la drahma.
Intarirea dolarului fata de euro si fata de leu poate avea efecte negative asupra economiei. Unul dintre acestea este scumpirea carburantilor. Un posibil efect pozitiv ar fi cresterea profitabilitatii exporturilor noastre pe pietele non-UE pe care contractele se semneaza in dolari. Ponderea acestor exporturi in total este insa mica, sub o treime.
Bursele de valori. Scaderi ale indicilor bursieri s-au facut simitite ieri atat in principalele capitale europene, cat si la Bucuresti. Actiunile marilor companii europene au inceput tranzactiile de luni in scadere, in frunte cu titlurile italiene si portugheze, relateaza Bloomberg.Indicele FTSE MIB al bursei din Milano este in declin cu 2,4%, iar PSI 20 al bursei din Lisabona cu 1,8%. In Spania, indicele IBEX al bursei din Madrid este in scadere cu 1,3%. Indicele pan-european Stoxx 600 este in scadere cu 1%, cel mai mare declin fiind inregistrat de banci. La Bucuresti indicele BET, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *