Parchetul a inceput urmarirea penala in cazul Nana

Publicat la: 16.04.2014 14:43 Ultima actualizare: 16.04.2014 14:47

Parchetul a inceput urmarirea penala in cazul Nana

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in urma sesizarii transmise de Corpul de control al primului ministru.

Video streaming by Ustream
“In urma sesizarii transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a constituit un dosar penal in care se efectueaza cercetari in legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi”, se arata intr-un comunicat de presa al PICCJ.
Procurorii au dispus, miercuri, inceperea urmaririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul savarsirii infractiunilor de conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In perioada urmatoare vor fi efectuate actele de urmarire penala necesare solutionarii cauzei, a precizat sursa citata.
Corpul de Control al premierului a trimis Comisiei parlamentare de ancheta privind terenurile din comuna Nana raportul referitor la trecerea unor suprafete de teren in domeniul privat al orasului Fundulea si a sesizat Parchetul ICCJ cu privire la anumite fapte considerate ilicite.
“Corpul de Control al Prim-ministrului, ca organ cu atributiuni de control, va sesiza organele de urmarie penala, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unor posibile fapte care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni urmand ca organul de urmarie penala sau, dupa caz, instanta de judecata, sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovatiei”, se arata in documentul trimis de Guvern, marti, Comisiei parlamentare de ancheta.
Totodata, in Raport se arata ca Primaria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri insumand 218 hectare, fara respectarea legislatiei in vigoare.
Documentul prezinta pe larg situatia terenurilor situate in zona Comunei Nana, atat in perioada de dinainte de 1989, cat si dupa, pe baza documentelor existente la primaria localitatii, precum si a celor puse la dispozitie de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, Arhivele Nationale ale Romaniei, biroul Calarasi, Arhivele Nationale ale Institutiei Prefectului, Calarasi etc. Raportul arata ca dupa adminsitrari succesive si comasari efectuate de-a lungul timpului, comisia de fond funciar a primariei Nana a primit din partea Agentiei Domeniului Statului (ADS) o suprafata agricola totala de 535 de hectare pentru restituirea drepturilor de proprietate ale persoanelor indreptatite. Actul arata ca din aceasta suprafata, 535 de hectare compun tarlaua 28 si 147, tarlaua 33.
“Ulterior, 33 de parcele, in suprafata totala de 277,901 ha, din perimetrul tarlalei 28, au fost “comasate” au fost comasate prin achizitionarea lor, in perioada 2009-2010, de catre o singura persoana juridica, respectiv societatea BERFIGE SRL. Totodata, societatea BERFIGE SRL a achizitionat si parcelele 23 si 24 aflate in perimetrul tarlalei 33, cu suprafata totala de 12,50 ha. Potrivit contractelor de vanzare-cumparare, societqatea BERFIGE SRL a platit pentrucele 35 de parcele, in suprafata totala de 290,41 ha, achizitionate in perioada 2009-2010, suma totala de 3.437.647,92 RON. In anul 2013, terenul in suprafata totala de 290,41 ha a fost vandut de catre societatea BELFRIGE SRL unei persoane fizice, pentru suma de 5.844.864,26 RON”, se scrie in raport.
Documentul precizeaza ca organizarea si functionarea comisiei de fond funciar a comunei Nana nu au fost facute cu respectarea prevederilor legale in perioada 2008-2013, perioada premergatoarea constituirii dreptului de proprietatea mentionat mai sus. “Incepand cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana, si anume Gheorghe Dobre, Marin Nitu si Constantin Manea, au participat la luarea deciziilor in cadrul comisiei locale de fond funciar Nana fara sa fie numiti ca membri ai comisiei prin ordin al prefectului, asa cum prevedeau dispozitiile legale”, se spune in raport.
De asemenea, s-a constatat ca inregistrarea, verificarea si analizarea cererilor privind reconstituirea drepturilor de proprietate s-a realizat in mod defectuos si fara respectarea dispozitiilor legale.
Reconstituirea drepturilor de proprietate s-a facut pe alte amplasamente decat pe vechile terenuri care au apartinut fosilor proprietari si fara obtinerea consimtamantului acestora sau a persoanelor indreptatite.
Controlul a mai semnalat si faptul ca majoritatea angajatilor primariei Nana, dar si afini ai acestora, au depus cereri de improprietarire. Totodata, membrii comisiei de fond funciar, precum rude si afini ai acestora, au depus de asemenea cereri de reconstituire a drepturilor de proprietate, ceea ce, potrivit raportului, reprezinta “posibile situatii de conflict de interese”.
Corpul de control a mai constatat ca unele cereri de reconstituire aveau anexate documente care se refereau la alte persoane decat autorii mostenirilor, persoane care aveau aceleasi nume si prenume, dar nu erau rude cu titularii cererilor de retituire. De asemenea, comisia a reconstituit drepturi de proprietatea pentru persoane care nu au facut dovada calitatatii de mostenitor ai unor persoane care aveau terenuri predate in perioada comunista catre cooperativa agricola de productie sau la stat.
In urma verificarilor s-a constatat ca s-au emis 11 titluri de proprietate pentru o suprafata de aproximativ 60 ha in …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *