Comunicarea este cheia principala pentru consolidarea relatiei dintre parinti si copii. Iar comunicarea trebuie inceputa inca de la cele mai mici varste, astfel incat, la adolescenta, copiii sa fie mult mai deschisi si chiar sa fiti primii carora le cere ajutorul sau in fata carora sa-si deschida sufletul atunci cand au probleme.
Daca esti prea insistent in a vorbi cu copilul tau, vei obtine doar efectul contrar. Gandeste-te cum vorbesti tu cu un prieten. Sunteti calmi, nu insistati asupra anumitor aspecte daca celalalt nu isi deschide sufletul. Urmeaza aceiasi pasi si cand vorbesti cu copilul tau.
Mai multe studii au relevat faptul ca unii copii sunt mai inchisi si au nevoie de mai mult timp pentru a-si face curajul sa vorbeasca. Ia-l in brate, alinta-l, arata-i dragostea ta. Asteapta rabdator pana cand va simti ca este momentul.
Parinti si copii#3: Nu critica
Daca simti ca vrei sa faci un comentariu acid, o critica, e timpul sa-ti musti limba. Nu te transforma intr-un procuror sau judecator. Nimic nu intrerupe mai rapid o comunicare decat fraza a”Ar fi trebuit saa??” sau a”Ti-am spus eu caa??”.
Parinti si copii#4: Asculta-l cand va jucati
Multi copii, in special baietii, sunt mult mai receptivi si comunicativi cand se joaca sau intreprind o activitate impreuna cu parintii. Daca ai observat asta la copilul tau, gaseste activitatile care-i plac cel mai mult si vorbiti cate in luna si in stele.
Parinti si copii#5: Discuta despre pasiunile lui
Incearca sa canalizezi discutiile catre pasiunile lui: fie ca-i place sa colectioneze CD-uri, papusi Barbie sau download-arile de pe net. Pornind astfel in discutii, vei reusi sa deschizi portita catre sufletul lor.
Parinti si copii#6: Poarta discutiile pe teritoriul lui
De fiecare data cand vrei sa vorbesti cu copilul tau, poarta discutiile intr-o zona in care el se simte confortabil. Du-te tu pe teritoriul lui si astfel copilul va fi mai relaxat si mai deschis.
Parinti si copii#7: Evita intrebarile generale
Intrebarile de genul a”Ce-ai mai facut azi?” nu sunt prea stimulatoare. Pune intrebari mai specifice: a”Ce povesti v-a spus invatatoarea azi?”, a”Ce v-ati jucat azi la ora de sport?”, a”Ce ai facut in pauza mare?” etc. Pe lagna faptul ca pari mai ancorat in realitate, ii demontrezi copilului ca iti …