Parintii, copiii si obedienta! Ce e de facut

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: Un tata isi roaga de 5 ori copilul de 8 ani sa se duca sa-si faca dus. Dupa a cincilea a”Te rog sa mergi sa-ti faci dus!” la care copilul nu a reactionat absolute deloc, tatal s-a ridicat, si-a luat copilul, l-a luat pe sus si l-a dus la baie. Dupa cateva minute, copilul era tot nespalat, si se vantura dintr-o camera in alta.
Desi situatia poate fi una extrema, cu siguranta multi parinti s-au confruntat cu o versiune a acesteia. Asa se naste intrebarea a”De ce nu fac copiii ceea ce-I rogi din prima?”. Raspunsurile sunt mai multe. Iata numai cateva.

Nu au acelasi interes cu al parintilor
Nu pentru toti copiii baia – ca in exemplul dat – este atat de esentiala, precum este pentru parinti. Pentru copii, orice altceva poate fi mult mai important decat ceea ce cere parintele. Chiar daca pentru adult poate fi ceva banal, pentru copil ceea ce face in acel moment are o cu totul alta insemnatate.
Solutie
In primul rand, arata-i copilului ca ii intelegi prioritatea: a”Wow, ce interesant este ce faci tu aici (mentionezi actiunea)”. Apoi ii dai o atentionare cu privire la prioritatile tale: a”Este timpul sa-ti faci baie! Vrei sa mergi acum sau …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *