Parlamentarii USL sunt ca Ponta in fata proiectului Rosia Montana: si PRO, si CONTRA. Deputatul Calimente: “Pun pariu ca trei sferturi din astia din strada nu stiu unde e Rosia Montana”

de Sorina Ionasc Publicat la: 04.09.2013 16:00 Ultima actualizare: 04.09.2013 16:07

Jocul lui Victor Ponta care ca premier sustine proiectul de lege privind Rosia Montana, iar ca deputat ar vota impotriva s-a transferat si in tabara USL din Parlament. “Conform constiintei”, senatorii si deputatii PSD si PNL s-au impartit, pentru moment, intre sustinatorii solutiei guvernului pentru Rosia Montana si adeptii variantei anti a deputatului Ponta.
Pro

In prima categorie, fara rezerve, deputatul PNL Mihaita Calimente. “Voi vota pentru. Avem nevoie de locuri de munca, de bogatie, de buget”, spune el. Restul discutiei, adauga el, “povesti”.
“Povesti din astea cu doi-trei turisti care vin sa vada….Si pun pariu ca trei sferturi din astia care sunt in strada nu stiu unde e Rosia Montana, erau pentru altceva acolo, sa se vada la televizor”, da verdictul.
“In cunostinta de cauza”, senatorul PSD Toni Grebla e convins ca “ar trebui sa dam unda verde” proiectului Rosia Montana. Cat despre contestatari, crede el, “populatia nu a fost deloc informata si e si greu sa vii cu argumente rationale la unul care si-a format deja o imagine, o parere”. “In cunostinta de cauza despre acest proiect nu pot decat sa votez pentru. Au fost si sunt garantii pentru viitor ca toate prevederile privind protectia mediului vor fi respectate. Ultimele negocieri privind cota statului sunt elementele in plus care ne dau certitudinea ca este mai bine sa dam verde acestei exploatari decat s-o oprim acum cand statul va avea atatea obligatii de plata catre investitori”, isi justifica optiunea Toni Grebla, pentru gandul.
Contra
In tabara anti, senatorul PNL Sorin Iliesiu vorbeste de motive care tin de mediu, cat si “de orgoliu national”. “Este inadmisibil sa nu fim in stare sa ne scoatem aurul din munti pentru interesul poporului roman. Aurul romanesc a plecat la Budapesta, a plecat la Viena, la Moscova, haide sa ajunga si la Bucuresti”, spune Iliesiu, contactat de gandul.
Senatorul PSD Liviu Pop se grabeste sa anunte si el ca va vota impotriva exploatarii de la Rosia Montana. “Voi vota impotriva din ratiuni de mediu”, spune el, avand imediat un amendament intrebat daca nu ar fi un semnal negativ ca parlamentarii USL sa voteze impotriva propriului guvern: “Daca ma convinge cineva ca este sigura exploatarea si nu afecteaza mediul, atunci voi vota pentru”.
Nu ar avea o problema sa voteze impotriva senatorul PSD Ioan Chelaru, care sustine insa ca e nevoie de ceva experti la dezbaterile din parlament. “Eu cred ca trebuie sa votam in raport cu interesele cetatenilor. Avem nevoie insa de explicatii inainte, sa chemam un expert care sa vina si sa ne explice cum trebuie, sa vedem care sunt avantajele cetatenilor inaintea celor economice. Asa cum simt eu acum, voi vota impotriva. Daunator pentru mediu inseamna daunator pentru cetateni. Noi suntem aici sa aparam interesele cetatenilor, chiar daca aspectele economice sunt foarte importante, viata oamenilor este peste”, spune senatorul, pentru gandul.
Nici pro, nici contra
Calea de mijloc este intotdeauna cea mai buna. Pe jumatate de acord cu proiectul controversat se declara si deputatul liberal Daniel Stamate Budurescu.
“Conform constiintei voi vota, fiecare are libertatea sa voteze intr-un fel sau altul dupa ce va lua cunostinta de toate parerile pro sau contra. In general sunt de acord cu exploatarea minereurilor, nu sunt de acord cu metoda cianurii. E foarte simplu, trebuie sa dam drumul la activitate, dar sa nu periclitam viata, sanatatea. Se poate si altcumva, dar nu la profitul pe care si-l doresc, cianurile nu s-au inventat acum, exploatarile sunt vechi, randamentul este diferit, mai mic. Ei vor sa faca un castig foarte mare si aici avem probleme”, precizeaza liberalul.
Nici fostul premier Calin Popescu Tariceanu nu si-a format o opinie definitiva privind exploatarile cu cianuri de la Rosia Montana, insa, spune el, tehnologia folosita nu dauneaza mediului.
“Abia dupa ce voi vedea proiectul voi putea sa-mi fac o parere. Protestele vad ca sunt pe multiple planuri, printre care si exploatarea cu cianuri si daunele care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *