Parlamentarii vor liber la angajat nepoti

Senatorii si deputatii care si-au platit rudele la cabinetele parlamentare inainte de 2013 ar putea scapa de acuzatiile de conflict de interese daca Legislativul va vota un proiect in acest sens.
Peste 50 de parlamentari si-au angajat rudele la birourile parlamentare, potrivit datelor Agentiei Nationale de Integritate (ANI), iar o parte a acestora au facut-o inainte de 2013. Unii au fost condamnati la inchisoare cu suspendare, iar acum parlamentarii cauta sa evite, pe viitor,? astfel de pedepse.
O initiativa legislativa de interpretare a Statutului deputatilor si senatorilor stipuleaza ca alesii care si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar inainte de 21 august 2013 nu pot fi acuzati de conflict de interese. Initiatori sunt deputatii PSD Florin Iordache si Daniel Florea, impreuna cu Marton Arpad (UDMR).
Initiatorii sustin ca dispozitiile din Statutul deputatilor si senatorilor potrivit carora membrii familiei parlamentarilor ori rudele/afinii pana la gradul al III-lea nu pot fi angajati in cadrul biroului parlamentar, asa cum au fost modificate prin Legea nr. 219/2013, nu se aplica retroactiv si nu produc efecte juridice pentru actele si faptele juridice incheiate ori, dupa caz, savarsite de deputati sau senatori inainte de intrarea in vigoare a acestor modificari.
Cu alte cuvinte, initiatorii legii invoca faptul ca in Statutul deputatilor si senatorilor din 2006 nu exista aceasta interdictie pentru angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Prin urmare, s-a incalcat Constitutia cand s-au decis sanctiuni, pentru ca s-a aplicat o lege retroactiv, potrivit reprezentantului UDMR. “Sa fie sanctionati cei care au incalcat o prevedere legala existenta, si nu cei care au incalcat-o inainte de a exista o astfel de prevedere legala”, a explicat deputatul UDMR Marton Arpad. “Se pare ca acest articol a fost interpretat in fel si chip de diferite instante, nu stiu de ce, ei nu prea cunosc acea prevedere constitutionala conform careia orice prevedere legala poate sa dispuna doar pentru viitor”, a insistat Marton Arpad. Prima Camera sesizata pentru acest proiect este Ca?mera Deputatilor.
54 de alesi, acuzati de ANI
Nemultumirea parlamentarilor a fost provocata de faptul ca Agentia Nationala de Integritate a acuzat de conflict de interese 54 de actuali si fosti parlamentari, care si-au angajat rudele la birouri, iar unii dintre acestia au fost condamnati la inchisoare cu suspendare. Anul trecut,?ANI a anuntat numele a 32 de parlamentari aflati in aceasta situatie, iar? valoarea totala a contractelor incheiate cu incalcarea regimului juridic al conflictelor de interese era la acel moment de 1.062.798 lei. La numarul acestora se mai adauga alti 22 identificati de agentie in perioada 2011-2015. Asa cum mentionam, o parte dintre acestia au comis faptele inainte de 2013. In alte 28 de cazuri, a intervenit termenul de prescriptie de cinci ani de zile.
Printre cei condamnati pentru conflict de interese dupa ce si-au angajat rudele la cabinetul parlamentar se numara coordonatorul campaniei PSD, Marian Neacsu, si liderul grupului parlamentar al UDMR, Mate Andras Levente. Social-democratul si-a angajat fiica la biroul parlamentar inainte de 2013, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *