Parlamentul britanic a votat, marti, respingerea acordului cu UE privind Brexitul. Motiune de cenzura pentru Guvernul May UPDATE

UPDATE: In contextul actual se contureaza mai multe posibilitati, intre care o noua negociere a acordului actual, un Brexit fara niciun acord in viitoarea relatie bilaterala, alegeri parlamentare anticipate in Marea Britanie sau un? nou referendum privind apartenenta tarii la UE si, nu in ultimul rand, abandonarea totala a Brexitului.
Theresa May, ultimele ore in functia de premier. Soarta sa va fi decisa miercuri, dupa o motiune de cenzura
UPDATE: Unii parlamentari au avansat ideea ca Parlamentul ar putea prelua de la Guvern controlul procesului de iesire a tarii din UE si sa il predea unui comitet de parlamentari cu experienta, din intregul spectru politic.
UPDATE: Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris pe Twitter, dupa respingerea acordului privind Brexitul in Prlamentul britanic, ca, daca un acord este imposibil si nimeni nu vrea un Brexit fara acord, cine va avea curajul sa spuna care este singura solutie buna.
Reactia lui Jean-Claude Juncker, dupa votul din Parlamentul britanic asupra unui Brexit cu acord: “Timpul e pe sfarsite”
UPDATE: Teoretic, exista mai multe posibilitati, intre care si revenirea la masa negocierilor, la Bruxelles, precum si amanarea Brexitului.
UPDATE: Dupa aceasta infrangere, urmarea procesului care trebuie sa duca la iesirea Marii Britanii din UE este incerta. Teoretic, May are la dispozitie trei zile pentru a prezenta “planul B”.
UPDATE: Acordul de “divort” al Marii Britanii de Uniunea Europeana negociat de premier a fost aspru criticat atat de eurofili, cat si de partizanii Brexitului. Exista mai multe posibilitati.
Traian Basescu, mesaj pe Facebook: Romania are sansa unui mandat istoric dupa votul pe Brexit
UPDATE: Liderul laburist Jeremy Corbyn initiaza o motiune de cenzura in guvern. Motiunea va fi dezbatuta miercuri.
UPDATE: Acordul a fost respins cu votul a 432 de parlamentari, in timp ce 202 au votat pentru. Conform analistilor, votul de astazi este cea mai mare infrangere suferita de un guvern britanic dupa 1924.
UPDATE: Deputatii britanici au inceput sa se pronunte asupra acordului? initiat de Theresa May asupra Brexitului. Asa-numitul “vot semnificativ” intervine dupa cinci zile de dezbateri privind acest eveniment. Theresa May le-a cerut sprijinul politicienilor britanici. In caz contrar, proiectul ar urma sa “scufunde” poporul britanic.
UPDATE: Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe, s-a declarat convins ca acordul pentru Brexit nu va trece in Parlamentul britanic, marti seara. El a mai precizat ca, daca Marea Britanie va parasi UE fara un acord, este posibil ca cetatenii romani sa aiba probleme.
UPDATE: Deputatii britanici se pronunta marti seara asupra acordului divortului incheiat de catre premierul Theresa May cu Uniunea Europeana (UE) – un vot istoric care urmeaza sa marcheze o respingere usturatoare a textului, inrautatind incertitudinea cu privire la viitorul Regatului Unit, relateaza AFP.
Dezbaterile s-au reluat catre ora 13.00 GMT (15.00, ora Romaniei) si se incheie marti seara cu o interventie a Theresei May. Votul este asteptat catre ora 20.00 GMT (22.00, ora Romaniei), dupa examinarea a patru amendamente care cer modificari ale acordului.
“De-a ce va jucati? Nu sunteti copii, sunteti legiutori”, le-a lansat deputatilor “attorney general” (ministrul insarcinat cu consilierea juridica a Guvernului)?Geoffrey Cox, deschizand dezbaterile, avertizandu-i pe deputati cu privire la pericolele unui divort fara acord.

UPDATE: Premierul britanic Theresa May i-a anuntat marti pe ministrii din cabinetul sau ca va raspunde rapid dupa votul parlamentar privind acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, vot prevazut pentru marti seara, transmite Reuters.
Intrebat daca Theresa May va demisiona in cazul respingerii acordului de parlamentarii britanici, purtatorul sau de cuvant a declarat ca sefa executivului de la Londra este decisa sa respecte vointa electoratului britanic si sa retraga tara sa din UE.
Daca Theresa May pierde votul, parlamentul ii cere sa revina in trei zile lucratoare cu o motiune care cuprinde urmatorii pasi, pana cel tarziu luni, 21 ianuarie.Guvernul de la Londra a declarat anterior ca in cazul in care acordul este respins, atunci Regatul Unit va parasi UE fara un acord pe 29 martie 2019
UPDATE: Reuters a numarat sustinatorii acordului si trage concluzia ca sansele sunt impotriva termenilor pentru Brexit sustinuti de cabinetul de la Londra, scrie?Agerpres.
Din cei 630 de parlamentari, guvernarea conservatoare este sustinuta de o majoritate de 317 (adica numai trei peste minimul necesar), dintre care 10 sunt reprezentanti ai Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord.
Pe langa cei 100 de ministri care sunt si membri ai legislativului sau lideri ai grupului parlamentar al Partidului Conservator – si ale caror voturi sunt asigurate – s-au exprimat in favoarea acordului 32, iar impotriva 93 (inclusiv 27 de conservatori).
Reuters mentioneaza ca parlamentarii isi pot schimba optiunea inainte de vot, iar unii nu au luat inca o decizie definitiva.
Prim-ministrul May a sustinut luni ca data de 29 martie stabilita pentru Brexit nu trebuie sa fie amanata si le-a cerut legiuitorilor a”sa mai arunce o privire” asupra acordului.
Premierul Theresa May se afla astfel in fata unui moment cheie pentru viitorul ei politic si pentru cel al Regatului Unit. Ea a amanat in luna decembrie acest vot, recunoscand ca risca sa inregistreze o infrangere, si a incercat sa obtina noi garantii de la UE pentru a o ajuta sa obtina increderea parlamentarilor britanici.Dezbaterea are loc in Camera Comunelor, camera inferioara a parlamentului britanic. Theresa May nu are o majoritate clara in randul celor 650 de parlamentari, iar Partidul Democratic Unionist nord-irlandez, care de obicei sustine guvernul in parlamentul de la Londra, se opune acordului de retragere a Regatului Unit din UE.Theresa May are nevoie de 318 voturi pentru ca acordul sa fie adoptat, intrucat sapte membri ai partidului nationalist irlandez Sinn Fein nu participa, speakerii nu voteaza, iar cei patru parlamentari care ajuta la numararea voturilor (numiti “tellers”) nu sunt luati in calcul.Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri in acest dosar in luna decembrie, inainte ca votul sa fie amanat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentara a fost reluata pe 9 ianuarie si se va incheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT. Imediat ce dezbaterea se incheie, se va trece la vot: intai vor fi supuse votului amendamentele la motiunea guvernului (privind acordul de retragere a Regatului Unit din UE), dupa care va fi supusa la vot motiunea in ansamblul ei.Parlamentarii au dreptul de a prezenta amendamente la motiune. In cazul aprobarii, un amendament va fi inclus in textul final al motiunii, schimbandu-i-se continutul sau adaugand conditii la aprobarea de catre parlament.Desi niciun amendament nu poate fi obligatoriu juridic pentru guvern, este dificila politic ignorarea lui si el poate dicta viitorii pasi pe care trebuie sa ii faca guvernul May.Mai multi ministri britanici si-au exprimat temeri ca daca este votat vreun amendament de catre parlament, se va impiedica ratificarea acordului intrucat votul final ar putea sa nu ofere aprobarea fara echivoc si clara necesara juridic a acordului.De indata ce dezbaterea se incheie, speakerul va citi numele primului amendament si va cere ca aceia care sunt de acord cu el sa strige “aye”, iar cei care sunt impotriva “no”. Daca exista cel putin un “no”, atunci speakerul va cere un vot formal, cunoscut drept divizare.Voturile sunt inregistrate de parlamentari care vin pe intrari diferite, departe de camerele de televiziune. Dupa ce numararea voturilor este incheiata, ceea ce poate dura pana la 15 minute, parlamentarii revin in camera de dezbatere.Cei patru “tellers” desemnati se vor strange in fata speaker-ului, iar unul dintre ei va citi cu voce tare rezultatul votului.Aceasta procedura este repetata pentru fiecare amendament selectat de speaker si apoi motiunea principala este supusa la vot urmand acelasi proces.Daca Theresa May pierde votul, parlamentul ii cere sa revina in trei zile lucratoare cu o motiune care cuprinde urmatorii pasi. Data limita in acest caz va fi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *