Parlamentul decide luni componenta comisiilor pentru controlul SRI si SIE

Organizarea comisiilor de control al serviciilor secrete este importanta atat in contextul scandalului declansat de dezvaluirile omului de afaceri Sebastian Ghita, dar si pe fondul apropiatelor discutii pe tema bugetului de stat, care implica audierea conducerilor SRI si SIE.
Comisia comuna permanenta pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI va avea noua membri, din care un presedinte, un vicepresedinte si un secretar, cei mai multi membri urmand sa fie din Partidul Social Democrat. Surse din partid au declarat, duminica, pentru News.ro ca PSD are mai multe nume in calcul pentru preluarea sefiei comisiei, fiind vorba despre fostul presedinte Georgian Pop si actualul vicepresedinte al Camerei Deputatilor Gabriel Vlase.
“E o atentie speciala. Ezit sa dau nume, maine o sa vorbesc cu colegii pe care i-am propus in comisia SRI. Poate nu vor, nu e comisie usoara”, a spus presedintele PSD, Liviu Dragnea, duminica, la Antena 3, despre viitorul sef al comisiei SRI.
Tot pentru comisia comuna permanenta pentru SRI, sunt luati in calcul de catre PSD si senatorul Viorel Salan si senatorul Ionel Daniel Butunoi. Decizia va fi luata insa luni in cadrul sedintei de grup.
PNL are doua locuri in comisie. “Este vorba de domnul deputat Razvan-Sorin Prisca si domnul senator Ioan-Cristian Chirtes”, a precizat presedintele PNL, Raluca Turcan, pentru News.ro.
In ceea ce priveste Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SIE, aceasta va avea cinci membri, respectiv trei deputati si doi senatori, care sunt si membri ai Comisiilor de aparare. Pentru conducerea acestei comisii, PNL mizeaza pe deputatul Cezar Preda, care a mai detinut presedintia acestei comisii in perioada 2007-2008. Cu toate acestea nu este exclus ca PSD sa vrea si acest post, liderul partidului, Liviu Dragnea, negand existenta unui acord cu PNL pentru impartirea celor doua functii. Argumentul sau a fost ca a existat o cutuma ca sefiile SRI si SIE sa fie impartite intre putere si opozitie, incalcata in momentul in care presedintele Klaus Iohannis a acordat ambele functii unor liberali.?
Grupurile parlamentare ale ALDE urmeaza sa decida luni care sunt persoanele pe care le desemneaza pentru aceste doua comisii. UDMR nu a anuntat de cine va fi reprezentata, insa este probabil ca in comisia SRI sa se regaseasca senatorul Verestoy Attila, membru al comisiei in mai multe legislaturi.
PMP nu va fi reprezentat in comisiile de supraveghere a celor doua servicii, potrivit unui anunt facut, duminica seara, de catre Traian Basescu.”Ieri ( sambata – n.r.) Birourile au repartizat parlamentarii in cele doua comisii SRI si SIE. PMP este singurul partid in istoria Parlamentului care nu are niciun loc nici in comisia SRI si nici in comisia SIE (…) …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *