Parlamentul European reitereaza ca Romania si Bulgaria sunt pregatite sa adere la Schengen, condamnand prelungirea controalelor

In aceeasi rezolutie, adoptata cu 439 de voturi pentru,157 impotriva si 80 de abtineri, eurodeputatii au condamnat prelungirea controalelor la frontierele interne ale Spatiului Schengen, care restrang libertatea de circulatie intre cele 26 de state membre.
Reunit in sesiune plenara la Strasbourg, legislativul european “condamna reintroducerea continua de controale la frontierele interne din cauza lacunelor sistemului de azil european si a lipsei de vointa politica, de solidaritate si de impartire a responsabilitatilor”, se arata in rezolutie.
Statele membre ar trebui “sa intareasca increderea reciproca in functionarea Spatiului Schengen, cooperarea si solidaritatea”, afirma eurodeputatii, subliniind ca Spatiul Schengen este “una din cele mai mari reusite ale Uniunii Europene”.
Din cauza amenintarii teroriste, Franta a reintrodus provizoriu controale la frontiere, prelungite deocamdata pana la sfarsitul lui octombrie. Si Austria, Germania, Danemarca, Suedia si Norvegia aplica din nou, in mod provizoriu, controale la granite, invocand valul de migratie din 2015.
Comisia Europeana considera insa ca situatia se afla acum sub control si ca nu mai are de ce sa autorizeze astfel de verificari.
Parlamentul European considera ca “un mare numar de prelungiri nu sunt conforme regulilor in vigoare in ce priveste durata, necesitatea sau proportionalitatea lor, si sunt, in consecinta, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *