Parlamentul stabileste cine merge la Consiliul European

de Valentina Postelnicu Postat la: 25.06.2012 17:18 Ultima actualizare: 25.06.2012 17:35

FOTO: Octav Ganea/ Mediafax
Plenul Senatului a adoptat, luni, legea privind cooperarea intre Guvern si Parlament in domeniul afacerilor europene, care prevede ca Parlamentul stabileste cine merge la Consilul European, in cazul in care presedintele si premierul nu ajung la un acord. Legea intra in vigoare odata cu publicarea ei in Monitorul Oficial. Procedural, inainte de promulgare ea poate fi atacata la Curtea Constitutionala.
Legea a fost adoptata cu 72 de voturi “pentru”, 17 voturi “impotriva” si trei abtineri.
Senatorul PDL Dumitru Oprea a declarat in plen ca este surprins de punctul de vedere al Comisiei de afaceri europene, precizand ca era necesara o dezbatere a legii in sesiunea parlamentara care urmeaza.
Comisia de afaceri europene si administratie publica au adoptat, miercuri, un raport de admitere cu amendamente.
Potrivit modificarilor aduse in comisiile reunite, conducatorul delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European este presedintele Romaniei sau premierul.
Stabilirea conducatorului delegatiei Romaniei la reuniunile Consiliului European se face prin acord intre Guvernul Romaniei si Institutia Prezidentiala, cu cel putin 20 de zile lucratoare inainte de data reuniunii.
Proiectul prevede ca, in situatia in care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizeaza in termen, Parlamentul, in sedinta comuna a celor doua Camere, desemneaza conducatorul delegatiei Romaniei la respectiva reuniune a Consiliului European.
Potrivit articolului 20, alineat 1 din lege, Guvernul transmite celor doua Camere ale Parlamentului, in termen de minim sapte zile inainte de data desfasurarii reuniunii Consiliului Europei, propunerea de mandat de negociere.
premierul sau, atunci cand conducatorul delegatiei este presedintele Romaniei, ministrul desemnat care face parte din delegatia prezidentiala, prezinta in plenul Parlamentului, proiectul de negociere al Romaniei.
Parlamentul adopta hotararea privind mandatul de negociere pentru respectiva sedinta a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *