Partidele isi amana singure datoriile

Senatul a aprobat un proiect de lege pe baza caruia conturile bancare pentru campanii electorale nu vor putea fi executate silit, in conditiile in care formatiunile politice datoreaza 54 de milioane de lei. De asemenea, senatorii au eliminat restrictiile referitoare la inchirierea sediilor de partid, ceea ce le poate aduce venituri suplimentare. Reprezentantii societatii civile sustin ca legea este neconstitutionala si transforma partidele in “afaceri profitabilea”.
Conturile bancare pentru campanii electorale ale partidelor, candidatilor inde?pen?denti sau ai minoritatilor nationale nu vor fi supuse executarii, potrivit unui proiect de lege adoptat de plenul Senatului. Proiectul a fost sprijinit de toate formatiunile politice, intrunind 105 voturi “pentru”, trei “impotriva” si sase abtineri.? Amendamentul referitor la conturile bancare a fost introdus intr-un proiect initiat de trei senatori PSD (Serban Nicolae, Florea Voinea si Nicolae Moga), fiind asumat si insusit de majoritatea membrilor Comisiei juridice, care a intocmit raportul de fond. Proiectul initial reglementa doar posibilitatea partidelor de a-si inchiria sediile. Legea urmeaza sa fie discutata si de Camera Deputatilor, care este for decizional.
Prin aceasta lege partidele ii vor impiedica pe creditori sa incaseze banii din conturile de campanie, in conditiile in care formatiunile politice au acumulat datorii istorice ce insumeaza peste 54 de milioane de lei, potrivit unui studiu realizat, recent, de Institutul de Politici Publice (IPP). Situatiile financiare ale PSD, PNL si fostului PDL arata ca, din anul 2012 si pana in prezent, bilantul anual al nici unuia dintre partidele parlamentare nu s-a incheiat cu datorii mai mici de 10 milioane de lei. Astfel, potrivit datelor Ministerului Finantelor, Partidul Social Democrat are datorii de peste 25 de milioane de lei, iar Partidul National Liberal o suma similara – 15 milioane ale partidului si zece milioane de la fostul PDL. Aceste sume nu constituie singura povara financiara pentru liberali. Conducerea liberala? nu a ajuns la nici o intelegere cu fostii aliati social-democrati in privinta celor peste 9 milioane de lei cat reprezinta datoriile fostului USL.
Martisor neconstitutional
Adrian Moraru, director adjunct al IPP, ridica semne de intrebare asupra constitutionalitatii acestui demers. “Este o prevedere usor anormala, pentru ca este o lege despre partide si partidele si-o voteaza, si-au facut un avantaj. Pe legislatia actuala, creditorii pun sechestru si executa bani. S-au gandit sa blocheze executarea acestor bani. Eu cred ca legea este neconstitutionala. Vom vedea cand o firma va incer?ca sa isi incaseze banii si va ridica o exceptie de neconstitutionalitate, referitoare la aceasta lege. Vom vedea atunci care va fi decizia Curtii Constitutionale”, a precizat, pentru Romania libera,? ?Adrian Moraru.
La randul sau, sociologul Mircea Kivu (Grupul Autonom pentru Democratie Participativa), considera ca “este o incercare de a taia dintii legii finantarii partidelor, care permitea sa existe un control asupra banilor cheltuiti de un partid.” “Acum, nu mai ai ce sa le faci daca vor cheltui mai multi bani”. De altfel, anormalitatea proiectului a fost subliniata si printr-un protest al campaniei “Politica fara bariere”, din care fac parte organizatii neguvernamentale precum ActiveWatch, Militia Spirituala sau Centrul pentru Jurnalism Independent. “Partidele isi fac cadou un martisor care ne poate otravi pe noi toti, in anul electoral 2016!”, se afirma? in comunicat. “Atragem atentia ca ambele amendamente contravin criticilor transmise de GRECO (Grupul statelor anticoruptie al Consiliului Europei) in octombrie si decembrie 2015. Partidele politice, ca persoane juridice de drept public, nu pot primi privilegii, nici chiar prin lege!” afirma semnatarii. Despre problema executarii conturilor de campanie, acestia afirma: “Concluzia nu poate fi decat ca aceste conturi pot fi oricand executate silit, pentru ca legea finantarii partidelor politice si campaniilor electorale nu poate deroga de la prevederile Codului Civil si Codului de Procedura Civila”.
Negocieri PSD-PNL
Subiectul datoriilor partidelor politice a fost pus pe tapet de presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a anuntat inca de pe 16 ianuarie? blocarea unui cont al partidului. Liderul social-democrat a indicat drept solutie plata cotizatiilor de catre membrii de partid, mentionand ca in? acel moment existau restante de 1,7 milioane de lei la cotizatii. “Am discutat cu fiecare organizatie in parte despre faptul ca PSD are fondurile blocate din cauza neplatii unei datorii, situatia va fi remediata pana la sfarsitul lunii ianuarie. Principala motivatie care a stat la baza acestei decizii a fost aceea ca trebuie deblocate conturile partidului, pentru ca daca ai conturile blocate nu poti depune liste cu candidatia”, a anuntat Liviu Dragnea, la finalul sedintei Comitetului Executiv National al PSD. Potrivit legii finantarii partidelor, votata anul trecut de Parlament, “pana cel mai tarziu la data inceperii campaniei electorale, partidul politic, alianta politica si candidatii independenti, prin mandatar financiar, deschid cate un cont bancar la nivelul fiecarui judet, un cont bancar la nivelul fiecarui sector al municipiului Bucuresti sau la nivelul municipiului Bucuresti, dupa caz, precum si un cont bancar la nivel centrala”.
In cazul in care creditorii ar bloca aceste conturi, partidele nu ar mai avea posibilitatea sa isi finanteze campania electorala.? Solutia invocata atunci de Dragnea – plata cotizatiilor de catre membrii PSD restanti – a fost, insa, una de fatada. Banii nu ar fi acoperit milioanele de euro datorii la bugetul de stat.
Dupa mesajul liderului pesedist, social-democratii au intocmit proiectul de lege, pe care l-au negociat, in culise, cu PNL. Sprijinul liberalilor este important nu doar pentru adoptarea in Legislativ, unde PSD are oricum majoritate, ci, prin aceasta negociere, social-democratii s-au asigurat ca legea nu va fi contestata la Curtea Constitutionala (CCR) de nici un partid politic. Totusi, se poate ajunge la CCR daca avocatii unei firme implicate ridica o exceptie de neconstitutionalitate intr-un proces. In declaratiile oficiale, liberalii invoca grija fata de banul public. “Nu este normal sa se puna popriri? pe conturi. Partidele au popriri pe conturi, PNL are pentru campania prezidentiala din 2009. Trebuie discutat deschis ca pentru campania de anul acesta sa se faca conturi speciale pe care sa nu poata fi popriri pentru ca este vorba de banii contribuabililor”, sustine Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL.? Pe de alta parte, reprezentantii partidelor sustin ca vor plati datoriile, insa nu din fondurile de campanie si ca legea ar fi doar o amanare, nu o anulare a restantelor.??
Bani din inchirierea sediilor
Proiectul adoptat luni de senatori mai prevede ca partidele politice isi pot inchiria spatiile aflate in patrimoniul propriu pentru a obtine venituri, dar “fara a aduce atingere moralei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *