Pasapoartele biometrice, conditie pentru eliminarea vizelor SUA, ar putea fi emise in iulie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Primul pasaport biometric romanesc ar putea fi emis pe 1 iulie 2008, potrivit Ministerului Internelor care a mai stabilit ca, pana in 30 noiembrie, sistemul de emitere a actelor electronice sa fie implementat si functional.
Managementul securitatii pasapoartelor este una din conditiile enumerate de secretarul american pentru securitate interna, Michael Chertoff, care trebuie indeplinite pentru ca toti cetatenii romani sa poata calatori fara vize in SUA. Cel mai important criteriu este insa cel legat de rata de respingere a vizelor, care trebuie sa fie sub 10%, dar exista si alte cerinte legate de securitatea si eficienta politiei de frontiera.

Potrivit lui Marius Tache, purtator de cuvant al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, exista posibilitatea ca termenele preconizate legate de emiterea pasapoartelor biometrice sa fie decalate, avand in vedere licitatia pentru acest tip de document.
„In eventualitatea in care cel putin unul dintre cei ale caror oferte nu vor fi fost adjudecate va initia o contestatie si/sau o cale de atac in instanta, toate activitatile preconizate a se desfasura dupa data de 4 aprilie 2008 vor trebui reprogramate in functie de decizia/hotararea definitiva a instantei competente pentru a solutiona demersul respectiv”, a precizat Marius Tache. Potrivit MIRA, la data de 23 iunie 2008, ar urma sa fie instalata aparatura necesara pentru „faza pilot” a proiectului, la 1 iulie sa fie eliberat primul pasaport biometric, iar la inceputul lunii decembrie, sistemul ar putea emite acte in toata tara.

Pe de alta parte, investitiile pentru securizarea frontierei de stat au fost estimate in 2008 la 160 de milioane de euro. Aproximativ 380 de milioane de lei vor fi alocati frontierei de est a Romaniei acolo unde vor fi implementate sisteme de monitorizare si comunicare de ultima generatie. De asemenea, investitii in valoare de aproximativ 25 de milioane de euro vor fi facute pentru achizitionarea aparaturii ce presupune o monitorizare eficienta la Marea Neagra. Sistemul cerut de Politia romana este capabil sa urmareasca o barca de un metru la o distanta de 50 de kilometri in larg si indiferent de vreme. Mai mult, bazele de date ale politiei de frontiera vor fi mutate pe aparatura calibrata cu cea a statelor din Spatiul Schengen.

spot_imgspot_img