Pasti 2014. Aveti grija la lumanari! Incendiile nu inseamna “lumina sfanta”

Milioane de credinciosi asteapta cu drag cea mai mare sarbatoare din an, Pastele. Gospodinele fac curatenie generala, vopsesc oua, fac sarmale, drob, friptura de miel, ciorbe, prajituri. Unii isi cumpara haine noi, altii isi achizitioneaza telefoane mobile, televizoare, masini. Fac totul pentru ca ziua de Pasti sa fie una plina de bucurie si de distractie.
Sunt insa si oameni care se pregatesc altfel pentru ziua Invierii. Pompierii. Ei trebuie sa aiba grija ca autospecialele de stingere sa fie pregatite pentru orice interventie, mai ales ca multe incendii se produc chiar in locul unde lumea ar trebui sa petreaca momente de liniste sufleteasca: lacasuri de cult. Pompierii sunt cei care incep sa se bucure de sarbatori abia dupa ce acestea trec si asta deoarece Sarbatoarea Pastelui implica si mult foc. De la cuptoare incinse care gatesc mancarea, focurile aprinse pentru arderea gunoaielor si purificarea gospodariilor, conform traditiei, nuielel de alun , aprinse langa mormintele strabunilor, la sate, pana la lumanarile pe care credinciosii le folosesc “sa ia lumina” pe care o duc in case si, de cele mai multe ori, uita sa le supravegheze, toate aceste surse de foc reprezinta reale pericole pentruu bunuri si vieti, daca nu se intervine in timp util.
Anul acesta, ortodocsii si catolicii serbeaza Pastele in aceeasi zi. Astfel, vigilenta pompierilor trebuie sa fie dubla. Nimeni nu vrea ca, dintr-o simpla neatentie, istoria “Focului cel Mare” din 1847, sa se repete.
Copilul familiei Dragunescu a dat foc la un sfert din oras
Pastele din anul 1847 a fost unul trist. Un incendiu de proportii, al carui autor a fost un copil, a dristrus cele mai frumoase cladiri ale Capitalei.
Se intampla pe 23 martie. Copilul neastamparat ?al familiei Dragunescu, a profitat ca parintii lui erau la biserica. A luat arma tatalui sau, a mers in sopron si a tras in tavan. Incendiul a pornit instantaneu si s-a extins cu repeziciune in mai bine de un sfert de oras. Focul, care a fost stins dupa o saptamana, ?a distrus Curtea Veche, mai multe biserici si hanuri si aproape 2.000 de case, hanuri si pravalii. Conform rapoartelor vremii, 15 oameni au murit si zeci de persoane au fost ranite.
Peste 5.500 de pompieri, in dispozitiv, de Pasti
Pentru prevenirea incendiilor, dar si pentru asigurarea interventiei operative in situatii de urgenta in perioada Sarbatorilor Pascale din acest an, au fost suplimentate efectivele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Peste 5.500 de pompieri sunt pregatiti sa intervina in orice moment cu 573 de autospeciale.
Avand in vedere riscul crescut de incendii, de la inceputul acestei saptamani, in lacasurile de cult si la obiectivele turistice au fost efectuate verificari pentru a se evalua masurile impotriva incendiilor, referitor, mai ales, la regulile de utilizare a focului deschis, evacuarea persoanelor in caz de urgenta si mentinerea libera a cailor de interventie.
Cum sa ne ferim de incendii
Sute de incendii se produc anual, in noaptea de Inviere, in preajma lacaselor de cult, mai ales in momentul in care credinciosii merg la preot “sa ia lumina”.
Asadar, pentru a nu transforma aceasta sarbatoare intr-o tragedie, pompierii recomanda:
– Aprinderea lumanarilor se va face in locurile special amenajate
– Manifestati prudenta in utilizarea lumanarilor in cadrul multimilor, deoarece apropierea prea mare ar putea conducela accidente nedorite,
– Accesul credinciosilor in incinta bisericilor se permite in limita capacitatii,
– La biserica, usile de acces/evacuare in?pozitie deschisa, sa ramana deschise, in mod obligatoriu,?pe toata durata desfasurarii slujbelor religioase cu public …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *