Patru deputati romani plecati in Taiwan au speriat Bucurestiul

Patru deputati romani plecati in Taiwan au speriat Bucurestiul

O saptamana a durat expeditia deputatilor Remus Cernea, Ninel Peia, Ovidiu Iane si Costica Canacheu in Taipei. Deplasarea a fost suportata de gazdele din Taiwan, sustin alesii. Printre plimbarile cu trenul de mare viteza si turul celei mai mari cladiri verzi din lume alesii au avut si intalniri oficiale. Asta desi Romania nu recunoaste Taiwanul, iar China ameninta cu declansarea razboiului diplomatic in caz ca Taiwanul pune in discutie proclamarea independentei sale de Beijing.
Remus Cernea incearca sa se apere, dar gafeaza din nou. Adica invoca o tara numita Taiwan desi tocmai asta e motivul scandalului cu China.
“A fost o vizita de informare, ceea ce dorim este sa aducem in atentia autoritatilor din Romania posibilitatea de a avea o reprezentanta economica in Taiwan, asa cum 16 tari din UE deja au. UE are o reprezentanta la Taipei. Noi vom face o informare catre Parlamentul Romaniei, nu am incalcat nicio reglementare. Este nevoie pentru Romania sa dezvolte cu o tara atat de dezvoltata precum Taiwan-ul, o tara care doreste sa investeasca in Romania. Relatiile intre Taiwan si China sunt foarte apropiate, sunt 600 de zboruri anual, asa cum si Hong Kong a fost recunoscut de catre Romania ca entitate economica, asa ar putea fi si Taiwanul. Noi ne-am gandit mai nou sa ne informam cu privire la aceasta tara pentru colaborarea pe o multitudine de planuri”, a declarat deputatul Remus Cernea. Acesta a precizat ca nu a folosit vreun pasaport diplomatic, ci unul de serviciu. Pe care, dupa cum reiese in cele ce urmeaza, MAE i l-a retras.
MAE acuza vizita
Pe de alta parte, Ministerul de Externe a sarit ca ars. “Ministerul Afacerilor Externe reafirma pozitia Romaniei privind respectarea principiului “o unica China” (“one China policy”) si reitereaza totodata importanta relatiilor speciale de cooperare cu Republica Populara Chineza. Pornind de la acest principiu, Ministerul Afacerilor Externe subliniaza faptul ca toate institutiile statului trebuie sa respecte cu strictete natura relatiilor bilaterale cu? R.P. Chineza. MAE dezavueaza deplasarile unor reprezentanti ai statului roman, inclusiv parlamentari, care prezinta aparenta unor misiuni oficiale, in zone precum Taiwan, care nu au fost recunoscute de statul roman. In continuare, acest lucru va fi reiterat tuturor institutiilor romanesti, in mod oficial, de catre Ministerul Afacerilor Externe in perioada urmatoare. Potrivit legii, deplasarile in nume personal sau informale nu pot fi efectuate utilizand documente de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *