Patru pe loc, la concursul pentru validarea doctoratelor. Cine ii va alege pe judecatorii lui Ponta si Oprea

In aceste zile, se depun candidaturile pentru cei care doresc sa obtina calitatea de membru in Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare?(CNATDCU). Acesta este un organism care joaca un rol foarte important in acordarea si retragere titlurilor universitare. Alegerile sunt cu atat mai importante si este imperios ca ele sa se desfasoare corect si transparent, cu cat, in ultimii ani, asupra unor oameni politici din Romania au planat suspiciuni ca si-au luat doctoratul prin plagiat.
Alegerile vizeaza doar calitatea de membru al CNATDCU, urmand ca, ulterior, din randul acestora, sa se aleaga si membrii Consiliului Director. Structura CNATDCU are cinci domenii de activitate: Matematica si stiinte ale naturii, Stiinte ingineresti, Stiinte biologice si biomedicale, Stiinte sociale, Stiinte umaniste si arte. Acestea, la randul lor se subdivizieaza intr-un total de 35 comisii de specialitate si 77 domenii fundamentale.
Astfel, vorbim de un numar de aproximativ 350 de membri ai CNATDCU. Pentru aceste pozitii de membru al CNATDCU, pana la data de 30 aprilie, ?s-au inscris un numar de aproximatv 1.200 de candidati, ceea ce arata ca exista deja o concurenta de 3,5 candidati pe loc. Inscrierile se pot face pana in?3 mai.
Dosarele de candidat vor fi analizate de catre o comisie de profesori si cercertori din Romania si strainatate, distincta. pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU.
Comisia de Stiinte Juridice, verdict pentru Ponta si Oprea?
Extrem de importanti sunt membrii a”Comitetului de selectie pentru Comisia de Stiinte Juridice”. In Comisia de Stiinte Juridice, s-ar putea transa acuzatiile de plagiat din tezele de doctorat ale lui Victor Ponta si Gabriel Oprea. Acestia au obtinut titlul de doctor la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, dar in amblele cazuri exista ssupiciuni de plagiat. Flavius Baias, Mircea Dutu, Florin Streteanu si Constantin Dorin Valentin sunt cei patru profesori care vor analiza dosarele candidatilor si vor decide componenta Comisiei juridice a CNATDCU.
Citeste si: Interviu exclusiv cu noul sef al CNATDCU
Flavius Baias este conferentiar universitar si Decan al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti. In iunie 2012, in plin scandal al plagiatului lui Victor Ponta, profesorul Baias a demisionat din pozitia de decan. Decizia venea la o zi dupa ce Facultatea de Drept decisese, in sedinta de Consiliu, sa nu analizeze acuzatiile de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta:”Am fost in total dezacord in Consiliul, de aceea mi-am dat demisia, pentru ca cred in onoarea academica si in prestigiu”, spunea Baias, la acea data.
Mircea Dutu este director al Institutului de Cercetari Juridice “Acad. Andrei Radulescu”, al Academiei Romane. A absolvit Facultatea de Drept a Universtatii Bucuresti in 1981 si a devenit doctor 11 ani mai tarziu. A fost bursier in tara si Occident.
Florin Streteanu este profesor in Departamentul de Drept public la Universitatea Babes-Bolyai. Este doctor din anul 1998. A fost Profesor invitat la Universitatile din Limoges (2003-2008), Strasbourg III (2003), Reims (2001), Zaragoza (2001, 2005). In martie 2016, potrivit gds.ro, Florin Streteanu si profesorul Radu Chirita, de la Facultatea de Drept a Universitati “Babes-Bolyaia”, au criticat vehement ceea ce ei denumesc “copierea grosolana si lipsita de cel mai elementar simt deontologica”, facuta de?actualul procuror general al Parchetului Curtii de Apel Craiova,?Elisabeta Dragut, dintr-o monografie intitulata “Raspunderea penala a persoanei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *