Paul Stanescu: Sper sa avem un program national pentru gaze, exact ca Planul National de Dezvoltare Locala

Paul Stanescu a mentionat ca sunt sute de localitati neconectate la retele de gaze naturale si ca, daca ar fi conectate, ar putea folosi gazele pentru incalzirea locuintelor, in conditiile in care exista o problema la nivel national cu asigurarea necesarului de lemne.
“Am reusit sa infiintam un grup de lucru care sa faca un plan national de gaze naturale. Ce incercam sa facem? Sa facem exact ca PNDL-ul, sa facem retelele de gaze la nivelul unitatii administrativ teritoriale (UAT) respective, ramane in proprietatea UAT-ului si UAT-ul dupa acea isi gaseste operatorul. Altfel nu reusim sa rezolvam aceasta problema si este adevarat ca avem o problema la nivel national cu ceea ce inseamna lemne de foc, spus asa, popular, pentru ca din toate discutiile cu colegii mei ministri, necesarul de lemne de foc la nivelul a 4,5 milioane de gospodarii am inteles ca este de 21 de milioane de tone si noi nu putem sa avem decat cinci. Ori noi avem rezerve de gaze in Marea Neagra, avem conducte de gaze care trec pe langa noi, dar noi nu reusim sa ne folosim de acest lucru, pentru ca trebuie schimbata toata legislatia”, a spus Stanescu.
El a mentionat ca pentru punerea in aplicare a unui program national de gaze naturale trebuie schimbata legislatia, fapt care ar putea avea loc “cel mai tarziu in aceasta toamna”.
“Trebuie sa schimbam in primul rand legislatia, pentru ca sunt multe lucruri acolo care nu ne lasa sa rezolvam aceasta problema. Eu sper ca in maxim trei luni de zile sa avem un program national de gaze si sa incepem sa il punem in aplicare. Sigur, costa bani. Poate incepem, eu stiu, cu cateva judete si eu mi-as dori sa incepem cu judetele mai sarace, dar nu conteaza ce vreau eu, va fi o decizie a Guvernului Romaniei. Daca nu vom reusi sa facem acest lucru vor trece gazele pe langa noi, in conductele acelea groase si mari si noi vom tremura de frig. Si lemnele de foc s-au scumpit de cateva ori in ultimii ani”, a conchis Paul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *