Pensiile romanilor, in pericol. Anuntul ministrului Muncii afecteaza milioane de pensionari

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, a explicat ca o dovada a faptului ca nu se doreste desfiintarea Pilonului II este faptul ca li se permite administratorilor de pensii private sa investeasca in parteneriate public-private.
„Nu a spus nimeni ca desfiintam Pilonul II de pensii. Mai mult de atat, le-am dat posibilitatea administratorilor din Pilonul II de pensii sa investeasca in parteneriatul public-privat. Un parteneriat care este 100% garantat de stat. Ce vreti dovada mai mare a faptului ca nu vrem sa desfiintam acest pilon, dand aceasta posibilitate de investitii in parteneriatele publice-private? Nu vrem sa deranjam, nu vrem sa suparam, nu vrem sa desfiintam, dar vrem sa informam corect, ca populatia trebuie sa stie corect ce este cu banii lor si cat s-a strans acolo, sa fie clar in posibilitatea sa ia o decizie in cunostinta de cauza”, a afirmat, miercuri seara, Marius Budai, la digi24.ro.
Citeste si?Ministrul Muncii: Desi nu s-a aprobat bugetul pe 2019, pensiile, salariile si alocatiile vor fi platite la timp
Pe langa schimbarea precizata de ministrul Muncii, comisionul de administrare de 2,5% a fost redus la 0,5% pentru administratorii de fonduri privind pensiile private, de la inceputul acestui an, iar comisionul pentru performanta a fost stabilit la 0,02-07%, in functie de inflatie, conform OUG nr. 114/2018. In plus, administratorii de fonduri pensiile private vor trebui sa-si majoreze semnificativ, in unele cazuri si de 20 de ori, capital social, in functie de valoarea activelor administrate, pana la sfarsitul acestui an.
De asemenea, din septembrie, cei care au contribuit cel putin cinci ani la Pilonul II de pensii vor putea sa renunte la cota de contributie de 3,75% virata catre Pilonul II de pensii, iar aceasta sa fie alocata pentru Pilonul I de pensii, prevede acelasi act normativ.
„Banii pe care i-ati depus la Pilonul II (in cazul retragerii de la acesta, dupa minimum cinci ani de cotizare – n.red.) raman acolo, iar in momentul in care iesim la pensie beneficiem de ei. Sub nicio forma nu te poti muta cu banii (de la Pilonul II la Pilonul I – n.red.). (…) Nu as vrea ca populatia sa creada, si fara sa critic Pilonul II de pensii, ca banii din acest pilon vor asigura la pensie nu stiu ce suma. Din calculele noastre, pana acum vor fi si cei care vor lua si 30, 40, si 50 de lei, lunar. Diferenta intre Pilonul I de pensii, care este un pilon social, si Pilonul II de pensii este ca prin Pilonul I, oricat am trai, vom avea pensia asigurata. In Pilonul II de pensie voi lua bani de acolo pana se va termina ceea ce am contribuit”, a explicat …

spot_imgspot_img