Pensiile se vor majora cu 30% de la 1 noiembrie

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pensionarii se vor bucura de majorarea cu 30% a pensiilor incep?nd cu luna viitoare, asigura ministrul muncii, Paul Pacuraru. Majorarea va fi sustinuta de excedentul bugetului de pensii, estimat la 300 milioane de euro.

Valoarea punctului de pensie va creste cu 30% de la 1 noiembrie, pana la 541 de lei comparativ cu 416 lei, nivelul inregistrat in luna octombrie, a declarat, ieri, Paul Pacuraru, ministrul muncii, egalitatii de sanse si familiei. ?O alta crestere, de 7,4%, va fi operata incepand din ianuarie 2008?, a explicat Pacuraru, citat de NewsIn. Conform acestuia, majorarea pensiei poate fi asigurata in urma inregistrarii unui excedent de circa 300 milioane de euro (1,1 miliarde lei) in Bugetul de Asigurari Sociale. Valoarea punctului de pensie in noiembrie reprezinta 37,5% din valoarea salariului mediu brut pe economie estimat pe 2007, de 1.443 lei.

Contributiile de sanatate, pensii si somaj vor fi diminuate in cursul anului viitor cu 1,5% pentru angajat si 4,3% pentru angajator, potrivit proiectului de buget, in trei etape. Astfel, contributia de sanatate platita de angajat va scadea cu 1% pentru angajat de la 1 iulie 2008, in timp ce contributia care ii revine angajatorului va fi redusa cu 0,5% de la 1 ianuarie 2008 si cu 0,3% de la 1 decembrie, anul viitor. Cea mai importanta reducere care va fi aplicata de la inceputul anului este contributia de somaj. Astfel, partea salariatului va scadea de la 1% la 0,5%, iar cea a angajatorului de la 2,5% la 1%. Contributia de pensie a angajatului va ramane nemodificata pe tot parcursul anului viitor, respectiv la nivelul de 9,5%. In schimb, cea platita de angajator va fi redusa cu 1,5% de la 1 decembrie 2008. Persoanele asigurate pentru somaj in baza unui contract vor plati o contributie de 1,5% de la 1 ianuarie si 1% de la 1 decembrie 2008.

Pensionarii vor beneficia de ajutorul de incalzire in noiembrie si decembrie pe baza declaratiei de venit din octombrie, fara sa se ia in calcul majorarea pensiilor din noiembrie. ?Astfel, pensionarii nu vor fi afectati in ceea ce priveste ajutorul pentru incalzire in acest an?, a precizat ministrul muncii. ?Am facut o analiza daca nu cumva ce dam prin majorarea pensiilor luam cu doua maini cu ocazia ajutorului de incalzire. Vom creste cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale cu 10,7% conform cresterii de pret prognozate de ANRE, deci vom mentine actualele limite pana in decembrie (pe noiembrie si decembri, n.r.)?, spune Pacuraru. Pentru perioada ianuarie – martie 2008, reprezentantii Guvernului vor corecta limitele de venituri medii nete lunare pe membru de familie cu 21,8%, reprezentand indicele de crestere a veniturilor salariale prognozat pentru 2007 de 18,5% si un sfert din indicele de crestere a veniturilor salariale prognozat pentru 2008, respectiv 3,3%. Limita maxima a veniturilor care vor fi luate in calcul va fi de 615 lei, fata de 500 de lei cat este in prezent, a mai aratat Pacuraru.

spot_imgspot_img