Pensionarii cer Guvernul sa dispuna restituirea sumelor retinute “fara temei …

Reprezentantii mai multor asociatii ale pensionarilor vor depune, marti, la Guvern o notificare pentru a cer sa li se comunice masurile pe care institutiile intentioneaza sa le ia pentru punerea in aplicare a constatarilor Curtii Constitutionale.Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, agentiei MEDIAFAX, reprezentantii mai multor asociatii si federatii ale pensionarilor din Romania, precum si cei ai Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului vor depune la Guvern o notificare prin care cer sa li se comunice masurile pe care institutiile statului intentioneaza sa le ia pentru punerea in aplicare a constatarilor Curtii Constitutionale din Deciziile 223 si 224 din 13 martie 2012.
Totodata, reprezentantii pensionarilor cer Guvernului sa dispuna “restituirea sumelor retinute fara temei legal” incepand cu data de 1 ianuarie 2011 in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010. In caz contrar, semnatarii documentului anunta ca se vor adresa instantelor.
Initiativa depunerii notificarii a fost luata din cauza numarului mare de solicitari primite de FACIAS in ultimele zile de la pensionarii care isi cer drepturile.
Guvernul analizeaza situatia legala si financiara pentru rezolvarea problemei create in urma deciziei Curtii Constitutionale privind CASS numai pe sume din pensii de peste 740 de lei, iar datele arata ca ar trebui 650 de milioane de lei la returnarea doar a contributiilor achitate in acest an, coalitia avand opinii diferite.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul analizeaza situatia creata in urma deciziei Curtii Constitutionale.
“Guvernul analizeaza situatia legala si financiara aparuta in urma deciziei Curtii”, a spus Suciu, fara alte detalii.
Surse politice au declarat in acelasi timp agentiei MEDIAFAX ca datele analizate la nivelul Guvernului releva ca numai pentru returnarea contributiilor de asigurari sociale retinute pensionarilor in acest an si identificate drept neconstitutionale ar fi necesar un efort bugetar de aproximativ 650 de milioane de lei, motiv pentru care in interiorul coalitiei sunt opinii divergente.
“Unii membrii ai coalitiei insista pentru returnarea contributiilor retinute pensionarilor sub acest plafon de 740 lei, chiar si esalonat, iar altii amintesc ca legea nu actioneaza retroactiv si solicita ca, daca sunt identificate fonduri disponibile, banii sa fie folositi pentru recuperarea salariala in sectorul bugetar si nu pentru pensii”, au aratat sursele citate.
Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *