Casatoria protejeaza oamenii impotriva Alzheimerului la batranete. Cel putin asta sustin cercetatorii suedezi, in urma unui studiu recent efectuat. Potrivit „Daily Mail”, persoanele care au un partener in timpul varstei medii sunt cu 50% mai putin predispuse la dezvoltarea dementei, decat cele care locuiesc singure. Divortul si vaduvia in aceasta perioada a vietii cresc de trei ori riscurile contractarii acestei maladii.
Studiul cercetatorilor suedezi este unul dintre primele care se concentreaza asupra importantei statusului marital si a riscului dementei. Alzheimer si alte forme ale acestei boli, care produc contractarea creierului, afecteaza mai mult de 700 de mii de locuitori ai Marii Britanii. Cercetarile anterioare sugerau ca izolarea sociala sau lipsa contactelor personale cresc riscul dezvoltarii dementei si a declinului mental. Un studiu american efectuat anul trecut a revelat legaturi semnificative intre sentimentul de singuratate si sansele de a suferi de Alzheimer.
In cel mai recent studiu, cercetatorii, condusi de profesorul Miia Kivipelto de la Institutul Karolinska, din Stockholm, au intervievat 2000 de oameni la varsta medie de 50 de ani si apoi peste 21 de ani din acel moment, tragand concluziile din raspunsurile a trei sferturi dintre cei implicati initial. Astfel, ei au descoperit ca oamenii de varsta a doua care locuiesc singuri sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte dementa, decat cei care sunt casatoriti sau au un partener. Cei care au ramas vaduvi sau au divortat sunt cei mai expusi la aceasta boala. Fata de cei care locuiesc singuri, ei sunt de trei ori mai predispusi sa contracteze boli precum Alzheimer.
Mai mult, expertii au sugerat ca femeile sunt mai putin predispuse la aceasta boala decat barbatii, dar vor studia mai mult diferentele dintre sexe, potrivit unui raport publicat in Jurnalul Medical Britanic.”Exista o asociere subtantiala si independenta intre statutul maritar la varsta mijlocie si functia cognitiva la batranete”, se preciza in raport. In plus, cercetatorii speculeaza faptul ca stresul in cazul celor care raman vaduvi poate avea un rol in declinul functiilor mentale. Ce legatura exista exact intre singuratate si Alzheimer ramane inca o intrebare fara raspuns. Dar expertii cred ca interactiunea sociala constanta intre partenerii casatoriti poate mentine celule creierului intr-o mai buna stare de functionare.Alte studii au relevat faptul ca riscul dementei poate fi redus prin exercitii fizice, o dieta sanatoasa si „contacte relationale bogate”. „Probele sugereaza ca a fi un om social activ reduce riscul contractarii dementei, la fel ca si a locui cu cineva. Totusi, oamenii singuri nu ar trebui sa-si faca griji. Sunt multe alte modalitati pentru a reduce riscul dementei”, a declarat doctorul Susanne Sorensen, cercetator sef la Alzheimer”s Society.Ce sa faceti pentru a nu dezvolta Alzheimer? Sa aveti o dieta mediteraneana, sa faceti exercitii fizice regulat, sa va verificati cu regularitate nivelul colesterolului si tensiunea arteriala. „In societatile in care divortul si separarea sunt la moda, trebuie sa examinam cum ii putem ajuta pe oamenii care traiesc singuri. Cei care sunt vaduvi sunt cei mai expusi si interventiile imediat dupa pierderea suferita de ei, au un efect prevent semnificativ. Sunt necesare mai multe cercetari”, a precizat Rebecca Wood, directorul executiv de la Alzheimer”s Research Trust, conform precizarilor „Daily Mail”.