Pesta porcina africana, confirmata in 29 de localitati din judetul Tulcea

“Sunt 29 de localitati afectate mai mult sau mai putin de PPA. Intregul aparat sanitar-veterinar judetean si colegi din alte DSVSA-uri ne ajuta in actiunile de stopare a difuzarii acestui virus in alte exploatatii sau localitati. De asemenea, avem o echipa care participa la eutanasia si ecarisarea exploatatiei comerciale cu circa 46.000 de capete de porcine. Actiunea este in derulare si probabil ca va mai dura o perioada”, a afirmat Tuchila.
Pe langa echipele de medici veterinari care se ocupa de focare, in judet mai activeaza si echipe care intocmesc documentatiile necesare acordarii despagubirilor proprietarilor de suine sacrificate pentru stoparea extinderii focarelor de PPA, conform Hotararii de Guvern nr. 1.214/2009 actualizata.
“Bugetul DSVSA include sume necesare despagubirii proprietarilor animalelor infectate cu boli prevazute in HG nr. 1.214/2009, ca de exemplu anemia infectioasa ecvina, leucoza enzootica bovina si gripa aviara. Astfel, avem bani pentru despagubiri ca urmare a sacrificarii porcilor, dar Autoritatea Nationala ne-a solicitat estimari pe care noi le-am transmis deja”, a precizat directorul DSVSA.
Potrivit sursei, aparitia focarelor de PPA din Romania la un interval de circa trei ani fata de inregistrarea focarelor de PPA din Ucraina se explica prin inceperea recoltarii mecanizate si a vanatorii in tara vecina, care au speriat mistretii bolnavi. Acestia, pe fondul nivelului scazut al Dunarii, au ajuns in Delta romaneasca, unde au intrat in contact cu suinele domestice crescute, in unele cazuri, in stare de libertate de localnici.
“Judetul Tulcea este, conform Comisiei Europene, zona de risc, ceea ce inseamna ca porcinele vii nu pot parasi judetul si nici produsele si subprodusele obtinute de la acestea. In schimb, unitatile care proceseaza sau care abateaza animale in viu pot sa primeasca spre sacrificare animale din zone indemne, in care nu evolueaza PPA. Unitatile de procesare pot primi carne din localitati in care nu evolueaza PPA, inclusiv din importuri”, a mai spus directorul DSVSA.
PPA este, potrivit sursei, o boala care nu se transmite la om, insa omul poate reprezenta o sursa de infectie prin echipamentul sau hainele nedezinfectate purtate in focare.
Aceasta boala a fost confirmata in Romania la sfarsitul lunii august a anului trecut, iar numarul focarelor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati tulcene situate pe bratul Chilia al Dunarii, granita romano-ucraineana.
De la sfarsitul anului 2015 pana in prezent, medicii veterinari tulceni, reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si cei ai Directiei Silvice au fost intr-o permanenta activitate de informare si de prevenire a aparitiei acestei boli. In conditiile in care vanatoarea in Delta este interzisa de mai multi ani, pentru sezonul de vanatoare 2017-2018, in urma acordului primit din partea Academiei Romane, ARBDD a emis autorizatie de recoltare pentru 60 de exemplare de mistret pe fondurile cinegetice limitrofe granitei cu Ucraina – Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir si Popina -, pentru a se stabili daca mistretii din Delta sunt bolnavi de PPA.
Niciuna dintre probele recoltate de la mistretii din Delta nu a fost pozitiva la PPA, potrivit DSVSA, pana pe data de 11 iunie, cand pe raza comunei Ceatalchioi au fost gasiti trei mistreti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *