Peste 2000 de romani cer Comisiei Juridice avizarea parteneriatului civil

Peste 2000 de cetateni romani si 47 de organizatii solicita?membrilor Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor sa acorde un Raport de adoptare pentru?propunerea legislativa privind parteneriatul civil. Semnatarii acestei petitii?considera ca este de datoria plenului aceleiasi camere sa asigure cadrul legal pentru recunoasterea egala a tuturor cuplurilor din Romania, inclusiv a celor necasatorite.
In Romania, conform ultimului recensamant, 800.000 de persoane traiesc alaturi de partenerul sau partenera lor fara sa fie casatorite legal. Majoritatea sunt cupluri heterosexuale, multe dintre ele avand in grija si copii. A acorda acestora drepturi egale in materie de mostenire, rol de apartinator, regimul bunurilor comune, asigurare medicala, pensie de urmas, libera circulatie si sedere, emigratie/imigratie, violenta domestica sau credit bancar comun nu poate reprezenta decat un semnal pozitiv prin care statul roman recunoaste si respecta statutul acestor cupluri in societate si in relatia cu autoritatile si cu institutiile publice.

In acelasi timp, parteneriatul civil trebuie sa ofere protectie si cuplurilor formate din persoane de acelasi sex. Astazi, Romania ocupa locul 35 in Europa si locul 25 in Uniunea Europeana in materie de protectie legala a persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si persoane transgender), conform ILGA Europa. Pe langa drepturile atasate parteneriatului civil, adoptarea acestei propuneri legislative ar transmite un semnal hotarat cu privire la angajamentul Romaniei fata de valorile europene si fata de principiul democratic de baza al protectiei minoritatilor.
Mai mult, inca din 2010, de la decizia Schalk si Kopf v. Austria, Curtea Europeana a Drepturilor Omului spune ca statele membre ale Consiliului Europei au obligatia de a recunoaste cuplurile formate din persoane de acelasi sex, lucru reiterat si in mai recenta decizie Vallianatos si altii v. Grecia, decizie in care Curtea subliniaza necesitatea tratarii egale a tuturor cuplurilor (si heterosexuale si homosexuale) atunci cand vine vorba de parteneriatul civil. Si mai recent, Nils Muižnieks, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei a cerut public statelor membre ale Consiliului Europei sa legalizeze parteneriatele civile.
Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a declarat?ca initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pe tema definitiei familiei urmeaza sa fie adoptata, in plenul Camerei, cu votul a doua treimi dintre deputati.

“A existat un aviz pozitiv pe aceasta initiativa cetateneas-ca si de la Curtea Constitutionala, ceea ce este foarte important, si de la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *