Piata imobiliara din Romania, dominata de speculatii funciare si interese politice

Piata imobiliara din Romania, dominata de speculatii funciare si interese politice

Frenezia imobiliara este in plina desfasurare in Romania, terenuri de dimensiuni reduse fiind vandute la preturi astronomice, in timp ce speculatiile funciare si interesele politice merg de multe ori mana in mana.

In Bucuresti metrul patrat de teren variaza intre 300 euro, in cartierele periferice, si 5.000 euro in zona rezidentiala Primaverii, fostul cartier al nomenclaturii comuniste.

Pe masura ce terenurile in Capitala sunt din ce in ce mai rare, dezvoltatorii imobiliari isi indreapta atentia asupra comunelor limitrofe.

“In zona metropolitana sunt mult terenuri disponibile si cu toate ca preturile au crescut, acestea sunt inca accesibile. Bucurestenii sunt inca reticenti sa se deplaseze inafara capitalei pe fondul deficientelor de infrastructura, insa pentru dezvoltatori singura alegere este iesirea din Bucuresti daca intentioneaza sa construiasca proiecte rezidentiale mari”, a declarat pentru AFP presedinta Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu.

Aceasta zona este vizata de speculatorii imobiliari care vad o oportunitate de imbogatire in negocierea cu statul a despagubirilor pentru exproprieri, in cadrul unor proiecte de utilitate publica.

Astfel, anuntul apropiatei constructii a doua sosele de centura, una in nordul si una in sudul Bucurestiului, si a unei autostrazi intre Capitala si Brasov au condus la explozia preturilor in zona.

Situata in nordul Bucurestiului, pe traseul viitoarei autostrazi, “Moara Vlasiei a devenit teatrul unei veritabile batalii pentru achizitia de terenuri, acestea urcand in cateva luni de la 3 la 100 euro pe metrul patrat”, a explicat Ruxandra Cleciu.

Pe de alta parte, potrivit analistior, afacerile imobiliare si cele politice sunt din ce in ce mai legate, sociologul Cristian Parvulescu, apreciind ca “grupurile de interese imobiliare fac jocurile in campania pentru alegerile municipale”, a caror prima runda a avut loc duminica.

“Riscul exista ca primarii alesi in acest scrutin sa fie marionetele acestor grupuri”, a a spus Parvulescu.

Comuna Stefanesti (la 30 km nord-est de Bucuresti) pare sa ilustreze acesta tendinta, conform zvonurilor cei doi candidati pentru primarie nu au ezitat sa cumpere voturi pentru a-si asigura victoria, provocand busculade fara precedent intre sustinatorii lor in ziua votului.

In joc este un teren de 300 de hectare, evaluat la 300 milioane euro, situat in apriopierea viitoarei autostrazi si a doua ansambluri rezidentiale, dezvoltate de compania spaniola Fadesa si cea turca Opus Project si estimate in total la aproape 2 miliarde euro.

Acesta febra imobiliara a cuprins de asemenea alte mari orase, Timisoara (vest) si Cluj-Napoca (nord-vest) de exemplu, ale caror comune limitrofe au cunoscut un adevarat boom stimulat de interesul dezvoltatorilor imobiliari si al invesitorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *