Piata imobiliara din Talinn, in cadere libera

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

In toate noile state membre UE, piata imobiliara a crescut constant inaintea aderarii si in primii ani dupa aderare, dupa care a inceput sa stagneze. Cotidianul „Financial Times” prezinta unul dintre cele mai spectaculoase exemple ale fluctuatiei de preturi in acest domeniu: cazul capitalei estone Talinn, supranumita „noua Praga”, ale carei imobile si terenuri sunt „vanate” de ani de zile de britanici si de locuitorii tarilor nordice, in cautare de case de vacanta ieftine intr-un loc pitoresc. Treptat, casele n-au mai fost deloc ieftine, un metru patrat in centrul istoric al Talinnului ajungand sa coste in jur de 5 000 de euro ? mai mult decat in Praga, considerata pana atunci mai greu accesibila.

Pana si apartamentele din blocurile construite de comunisti in cartierele-dormitor a inceput sa tinda catre 2000 de euro pentru un metru patrat, pretul lor nefiind, culmea, cu mult mai mic decat apartamentele sau casele in noile cartiere din suburbiile Talinnului.

Practic, in ultimii opt ani, preturile proprietatilor imobiliare au crescut in Estonia cu 10-15 la suta, arata „Financial Times”, citand un studiu de specialitate. S-a ajuns la un maxim istoric in 2004, anul aderarii Estoniei la UE. In anii imediat urmatori, s-a constatat o usoara stagnare, pentru ca developperii imobiliari sa prevada o scadere vertiginoasa a preturilor de acum inainte.

Specialistii intervievati de „Financial Times” explica fenomenul pe de o parte prin saturarea pietei, pe de alta parte prin incetinirea ritmului de crestere economica a tarii, firesc dupa o anumita perioada. Daca anul trecut Estonia a avut un ritm de crestere de 11,4 la suta, ministerul de finante prevede o rata de 8,1 la suta anul acesta.

In conditiile de crestere a ratei dobanzilor si de inasprire a conditiilor in care bancile mai acorda imprumuturi imobiliare, unii analisti avertizeaza asupra instalarii lipsei de incredere in piata imobiliara estona. „Avand in vedere discrepantele semnificative din economiile baltice, credem ca regresul pietei imobiliare poate fi sever si de lunga durata” a apreciat Danske Bank intr-o analiza datand din luna august.

spot_imgspot_img