Plagiat Ponta. Numarul comisiilor care il vor ancheta pe premier a ajuns la trei, la fel ca …

Acuzatiile de plagiat la adresa premierului se afla sub lupa a zeci de specialisti iar in urmatoarele zile vor aparea primele verdicte.

Joi dupa-amiaza Universitatea Bucuresti nu parea interesata de acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta. De altfel, Flaviu Baias, decanul Facultatii de drept din cadrul acestei universitati si locul unde premierul a obtinut titlul de doctor, ne-a precizat ca “acuzatiile de plagiat in cazul premierului nu vor intra in dezbaterea Comisiei de etica a facultatii deorece Ponta nu face parte din corpul profesoral. In acest moment, la facultate este o activitate intensa din cauza examenului de licenta.”
Universitatea Bucuresti, brusc interesata de caz
Este foarte posibil ca, intre timp, voci din mediul stiintific international sa fi cerut imperios Universitatii Bucuresti clarificarea unor acuzatii considerate foarte grave si compromitatoare pentru orice institutie de invatamant. Scandalul de plagiat risca sa puna in pericol credibilitatea diplomelor de doctorat ale cercetatorilor romani care isi desfasoara sau intentioneaza sa isi desfasoare activitatea de cercetare in Occident. In consecinta, vineri situatia s-a schimbat cu 180 de grade, iar Universitatea Bucuresti a anuntat ca a luat act de acuzatiile de plagiat si ca “a cerut conducerii Facultatii de Drept sa-si precizeze punctul de vedere referitor la contestarea calitatii stiintifice a tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.”
In cursul zilei de duminica pentru decanul Facultatii de drept “cazul premierului” devenise o prioritate. Flavius Bais ne-a confirmat ca a cerut convocarea pentru saptamana viitoare a unui consiliu extraordinar al Facultatii de drept si ca exista doua variante de lucru.
“Prima ar fi aceea de a decide ca speta in cauza nu este de competenta noastra deoarece Victor Ponta nu mai face parte din corpul profesoral al Facultatii de Drept. A doua optiune o reprezinta constituirea unei comisii de investigare a plagiatului. Nu pot sa spun cand se va da un verdict deoarece daca aceasta comisie va fi formata din experti straini, va trebui sa ii contactam, ei sa isi dea acordul, sa le traducem documentele. Exista si varianta unei comisii romanesti deoarece avem cativa juristi foarte buni si atunci verdictul va fi dat mai curand”, ne-a explicat profesorul.
Ce urmeaza?
Premierul Ponta se afla si sub lupa Consiliului National de Etica (CNE), care a fost schimbat in totalitate de ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, in urma cu doua saptamani. Primul ministru a trimis o adresa catre CNE in care cere sa ii fie analizate acuzatiile de plagiat. Aici, insa, situatia este mai complicata. Din Ordonata 28/2011, rezulta ca CNE nu are competente sa se pronunte in cazul lucrarilor de doctorat, ci doar in cele care au legatura cu domeniul cercetarii si dezvoltarii. De altfel, titlurile de doctor se acorda de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Presedintele acestei institutii, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *