Criza de pe piata imobiliara, care si-a facut simtita prezenta din luna octombrie a anului trecut, nu i-a speriat pe toti dezvoltatorii. Unii dintre ei vad in continuare in piata autohtona o oportunitate buna pentru a obtine profituri mari. Chiar daca acum o mare parte din populatie nu mai are acces la credite dupa normele impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eli Cohen, vicepresedintele companiei Israel Land Development Company (ILCD), care a lansat primul proiect rezidential in Capitala, este increzator in populatia tanara care va dori sa achizitioneze apartamente.
„Acum e momentul pentru noi sa facem afaceri, credem in cererea puternica de pe piata romaneaca. Dupa un an, va fi din nou un boom pe piata rezidentiala. Oferta de locuinte noi s-a redus pentru ca multi dezvoltatori au oprit constructia proiectelor”, a declarat Cohen. La fel de increzatori sunt si spaniolii de la Avantia, care au anuntat la sfarsitul lunii trecute un proiect rezidential cu 110 unitati, avand in plan construirea a 5.000 de locuinte in Romania in urmatorii zece ani. Directorul general al companiei, Juan Francisco Diaz, spunea ca limita negativa a pietei rezidentiale a fost deja atinsa si ca venirea crizei a fost benefica, care a oprit preturile ce cresteau nesustenabil.
Firma Green City Construct face un pariu pe proiectele anuntate de autoritati in apropiere de comuna 1 Decembrie, respectiv pe aeroportul de la Adunatii Copaceni sau Portul 1 Decembrie. In luna martie, oficialii dezvoltatorului au anuntat lansarea primei faze a unui proiect rezidential cu 356 de case.
Costuri de constructie mai mici, preturi finale la fel de mari
Toti acesti dezvoltatori au stiut sa profite de criza: preturi la materialele de constructii mai mici, forta de munca mai ieftina, ceea ce inseamna ca costurile de constructie sunt mai mici, dar preturile finale de vanzare, la fel de mari.
Chiar daca nu si-au ales inca constructorul general, spaniolii de la Avantia nu vor sa plateasca mai mult de 600 de euro pentru un metru patrat construit. O garsoniera cu o suprafata de 48 de metri patrati costa 64.300 cu un TVA de 5%. Asta inseamna ca un metru patrat construit vandut costa 1.340 de euro, dublu fata de pretul pe care sunt dispusi sa il plateasca pentru contructia lui. In octombrie 2007, un metru patrat brut in ansamblul Felicity costa 1.450 de euro, in Rose Garden 1.310, iar in Asmita Residence 1.400 de euro. Nici israelienii de la ILCD nu au ales inca un contractor general si asteapta implicarea autoritatilor in proiecte de infrastructura in zona in care dezvolta proiectul Jackob Park.
Pretul pentru un metru patrat construit poate fi mai mare de 500 de euro, daca israelienii vor contribui la dezvoltarea infrastructurii. Proiectul este situat pe malul lacului Dobroiesti si prevede constructia a 1.476 de apartamente in 12 cladiri. Prima faza cuprinde 250 de apartamente din care 15 au fost deja vandute unor investitori. Oficialii companiei spun ca se asteapta ca pe perioada de doi ani de zile, cat dureaza constructia primelor doua cladiri, vor fi vandute si restul, intr-un ritm mediu de 10 locuinte pe luna.