Planul rusesc de dominatie in Balcani

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Dupa vizita din aprilie a lui Tsipras la Moscova, au existat numeroase speculatii privind reorientarea Guvernului Syriza catre Rusia, dar acum a aparut prima confirmare cvasi-oficiala.
Moscova foloseste o gama larga de „tactici hibridea” in aceasta ofensiva, din care fac parte un pan-ortodoxism complet inventat, o propaganda virulenta anti-americana si anti-occidentala, incurajarea si exploatarea coruptiei generalizate si, mai nou, fluturarea noului proiect de gazoduct-fantoma Turkish Stream.
Potrivit To Vima, Putin nu a acceptat, dar nici nu a respins solicitarea greaca si ar fi initiat negocieri pentru un imprumut de cinci miliarde de dolari, conditionat de participarea Greciei la Turkish Stream. Drept pentru care, prompt, noul ministru elen al Energiei, a anuntat acceptul Greciei pentru constructia gazoductului care ar aduce mari beneficii grecilor de la taxele de tranzit la zeci de mii de locuri de munca. Ceea ce trebuie sa stie grecii este ca li se flutura in fata o iluzie. Turkish Stream este un proiect nascut mort, la fel cum a fost si South Stream pe care ar trebui sa il inlocuiasca. In principiu, daca ar fi sa ne luam dupa traseul de?semnat de Gazprom, Turkish Stream ar trebui sa treaca prin Marea Neagra spre Turcia si apoi prin Grecia si Macedonia in Serbia si de acolo spre Vestul Europei.
Cu o capacitate de 66 de miliarde metri cubi, Turkish Stream ar ocoli cu succes Ucraina si ar lega intre ele economic si strategic, statele prietene Rusiei. In plus, Moscova ar avea si alte avantaje pentru ca, asa cum scrie To Vima, Tsipras i-ar fi oferit lui Putin drept garantie veniturile generate de platformele petroliere din Marea Egee. Un prim obstacol in calea acestei conducte este faptul ca Gazprom nu are bani sa o construiasca. Reducerea dramatica a pretului petrolului si reducerea cererii de gaz rusesc in Europa au diminuat serios veniturile Gazprom si gigantul rus nu are bani sa termine acest proiect. Turcii, care ar accepta ca rusii sa construiasca sectorul turc, nu au insa de gand sa bage proprii bani in proiect pentru ca prioritatea Ankarei este constructia gazoductului transanatolian (TANAP), care va aduce gaz din Azerbaidjan.
Mai mult, Gazprom a semnat recent memorandumuri de intelegere cu E.ON, Shell si OMV pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream care aduce deja gaz din Rusia in Germania prin Marea Baltica. Or, Nord Stream si-a dovedit viabilitatea si este un proiect cu profituri garantate si daca Gazprom isi va investi resursele saracite intr-un nou gazoduct, atunci va miza pe vrabia din mana, adica pe Nord Stream.
Kaghebistul insarcinat?cu Balcanii
Ca Turkish Stream nu este decat o momeala pentru a extinde influenta rusa in Balcani o dovedeste si faptul ca, potrivit presei elene, omul desemnat sa conduca negocierile cu Grecia este un anume Leonid Resetnikov, care este descris drept consilier al lui Putin si director al Institutului Rus de Studii Strategice (RISI). Dar nici Resetnikov, nici RISI nu sunt exact ceea ce se intelege in Occident prin consilier si Institut de Studii Strategice. Resetnikov este un fost ofiter KGB, ulterior SVR (serviciul de spionaj civil al Rusiei) care a lucrat in trecut la Sofia, a avut insarcinari in Serbia suficient de importante incat sa merite o decoratie din partea patriarhului Irineu al Serbiei (pentru ca pan-ortodoxismul nu are sens daca nu primeste girul KGB-ului) si, potrivit bigrafiei sale vorbeste bulgareste, sarbeste si comunica in elena. Ceea ce il face se pare competent si potrivit pentru a promova interesele Rusiei in Balcani.
Opiniile sale, publicate intr-un interviu acordat Argumentii Nedeli, pot fi rezumate astfel: Rusia se afla sub un atac constant din …

spot_imgspot_img