Plenul a adoptat proiectul Codului administrativ. Functionarii publici vor da evaluari scrise anuale, liber la pensii speciale

Dezbaterile generale asupra acestui proiect s-au desfasurat saptamana trecuta iar luni au avut loc dezbateri pe articole si votul final.
Camera Deputatilor este for decizional pentru aceasta initiativa care a fost adoptata deja de Senat. Presedintele PMP, Eugen Tomac, a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala “acest Cod administrativ antiromanesc”.
“Anunt aici ca asistam la un blat national. Ceea ce se intampla la ora actuala este o chestiune cat se poate de clara, si anume, exista o intelegere pentru ca Parlamentul sa dea astazi un vot prin care alesii locali sa aiba un alt statut decat ceilalti cetateni. Am inteles ca se justifica oboseala de aici, din plen, cu privire la rolul pe care il avem ca Parlament – nu intelegem ca functia de demnitate publica, de ales este o onoare pe care ne-o ofera societate. Vrem pensii speciale. Sunt categoric impotriva ideii de a avea pensii speciale si sunt impotriva ideii ca orice ales sa aiba pensie speciala – un statut diferit fata de ceilalti cetateni”, a declarat Tomac, la dezbaterile din plenul Camerei Deputatilor asupra proiectului de lege privind Codul administrativ.
PMP a anuntat inca de saptamana trecuta ca va contesta acest proiect la Curtea Constitutionala.
“Functionarii publici vor da evaluari scrise anuale iar cei care vor avea pregatirea si eficienta solicitate de institutiile in cauza vor ramane, care nu, vor pleca “acolo unde se regasesc mai bine””, a declarat deputatul PSD Nicusor Halici.
El a sustinut ca noul cod, care are peste 800 de articole, modifica pentru prima oara in Romania administratia publica centrala si locala si doreste eficientizarea corpului functionarilor publici.
Liderul grupului deputatilor UDMR, Attila Korodi, a mentionat ca proiectul Codului administrativ va reforma substantial relatia dintre statul roman si cetatean.
“Ne aflam astazi intr-un moment de cotitura pentru administratia publica locala din Romania. Avem in fata un Cod administrativ al carui impact va reforma substantial relatia dintre statul roman si cetatean. Avem in fata un proiect de lege care ne apropie mai mult de ceea ce reprezinta statul in secolul 21, administratia locala din Romania va deveni mai moderna, apropiata de cetatean, mai eficienta in solutionarea problemelor de zi de zi ale oamenilor. (…) Avem in fata o lege care este mult mai reprezentativa pentru o democratie europeana, atat prin continutul ei, cat si prin modul in care a fost conceputa”, a spus Korodi.
El a adaugat ca UDMR va sustine acest Cod administrativ, deoarece …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *