PNL isi reface codul de integritate. Cate partide trebuie sa schimbi ca sa fii traseist

de Departamentul Politic – Mediafax Publicat la: 11.12.2015 13:00 Ultima actualizare: 11.12.2015 14:37

Liberalii au votat, vineri, la Consiliul National PNL, criteriile de integritate care vor trebui sa fie respectate de candidatii la alegerile locale, parlamentare si europarlamentare cu o majoritate covarsitoare, inregistrandu-se un singur vot “impotriva” si o abtinere. Criteriile de integritate adoptate la Consiliul National al PNL vor trebui sa fie respectate de candidatii la alegerile locale, parlamentare si europarlamentare si vizeaza lustratia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul in declaratii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul si problemele penale. Varianta finala a codului de integritate a suferit modificari fata de formula asumata public initial. Astfel, pe lista neagra a liberalilor sunt traseistii care au candidat pentru un al treilea partid. De asemenea, PNL-istii au indulcit regulile pentru colegii de partid cu dosare de coruptie. Pe agenda Consiliul National PNL figureaza si validarea numirii lui Ilie Bolojan ca secretar general si a lui Catalin Predoiu la sefia interimara a PNL Bucuresti, dar si subiectul candidatului PNL la Primaria Capitalei, europarlamentarul Cristian Busoi fiind favorit.

Criteriile de integritate, care urmeaza sa fie discutate si adoptate la Consiliul National, vor sta, potrivit liberalilor, la baza selectarii candidatilor la alegerile de anul viitor si vizeaza lustratia, traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul in declaratii, incompatibilitatea sau conflictul de interese, atitudinile discriminatorii, datoriile la bugetul de stat, plagiatul si problemele penale.
Astfel, astfel potrivit “Decalogului” care va fi dezbatut in sedinta de vineri nu vor putea candida cei care intra sub incidenta lustratiei, mai exact au fost membri sau colaboratori ai fostei securitati sau au fost ofiteri acoperiti.?

O prevedere interesanta vizeaza traseistii. Nu vor putea candida cei care au ajuns si au candidat pentru un al treilea partid, de-a lungul carierei.
Criteriile de integritate vizeaza si persoanele care si-au angajat in functii, in cadrul institutiilor publice pe care le-a condus sau le conduce, sotul/sotia, rude sau afini de gradul I, persoanele care au avut afaceri cu institutia pentru care candideaza sau cu institutii din subordinea acesteia, precum si cele care au comis fals in declaratia de avere sau interese, dovedit prin decizie judecatoreasca.
Interdictii vor fi si pentru liberalii care au datorii la bugetul local, mai vechi de un an, cei care au hotarari judecatoresti definitive pentru incompatibilitate si conflict de interese, care au manifestat atitudini discriminatorii, prin declaratii sau atitudini rasiste, sovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotarari definitive, precum si cei care au obtinut titluri si diplome prin plagiat, stabilit prin decizie definitiva a instantei.
Regulile anticoruptie, modificate
“Decalogul” PNL a fost amendat, pe parcursul dezbaterilor interne, astfel incat prevederile legate de candidatura celor care au probleme de coruptie sunt mai permisive fata de primul draft al criteriilor.
Astfel, daca initial Comisia de formulare a criteriilor a interzis candidatura liberalilor urmariti penal pentru coruptie, ulterior s-a revenit asupra deciziei si s-a stipulat interzicerea inscrierii in competitia electorala a candidatilor urmariti penal pentru dare de mita sau infractiuni comise cu violenta. Concret, asa cum arata proiectul publicat de site-ul partidului, criteriile la capitolul justitie sunt: sa nu fi fost condamnat definitiv pentru infractiuni de coruptie, pentru infractiuni comise cu violenta sau pentru alte infractiuni cu intentie, sa nu fi inceput impotriva sa urmarirea penala pentru infractiuni de dare de mita sau infractiuni comise cu violenta, sa nu fi fost trimis in judecata pentru alte infractiuni comise cu intentie, sa nu se afle intr-o masura preventiva – arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infractiune cu intentie.
Reorganizarea partidului, din perspectiva alegerilor din 2016
La Consiliul National, liberalii vor valida si unificarea functiei de secretar general al PNL, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *