PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care CCR sa verifice urgenta in procedura de adoptare a OUG

Liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan, a declarat, joi, la Parlament, ca toate Guvernele in ultimii 20 de ani au abuzat de OUG, iar una din trei legi este adoptata prin ordonanta de urgenta.
“In ultimii 29 de ani toate Guvernele au abuzat de OUG. Una din trei legi este adoptata prin OUG si Romania s-a aflat practic intr-o permanenta urgenta. A fost incalcat rolul Parlamentului de legiferare si s-a perpetuat un conflict intre institutiile statului si prin acest proiect de lege dorim sa redam Parlamentului rolul de legiferare si in acelasi timp sa existe o dezbatere mai ampla pe proiectele de lege”, a spus Turcan.
Ea a precizat ca se impune o dezbatere serioasa in societate ca in perspectiva revizuirii Constitutiei sa se ia in calcul renuntarea la OUG.
“In Romania se poate foarte bine guverna prin ordonante simple, prin legi dezbatute in Parlament, iar in ceea ce priveste alocarile urgente de bani se pot realiza prin Hotarari de Guvern”, a punctat Turcan.
La randul sau, deputatul PNL Gabriel Andronache a explicat ca proiectul prevede ca CCR sa verifice aspectele care vizeaza urgenta in procedura de promovare si de adoptare a unei OUG de catre Guvern.
“Prin modificarea Legii Curtii Constitutionale ne propunem sa legiferam competenta CCR de a face controlul constitutionalitatii aspectelor care vizeaza urgenta in procedura de promovare si de adoptare a unei Ordonante de urgenta. Inainte ca ordonanta de urgenta sa intre in vigoare, CCR urmeaza ca din oficiu sa procedeze la verificarea motivelor pentru care aceasta OUG a fost adoptata din perspectiva situatiei exceptionale, asa cum spune Constitutia, care a determinat adoptarea ei. O astfel de procedura este posibila in mod evident, pentru ca atunci cand se exercita initiativa legislativa de catre cetateni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *