PNL: Protocolul PSD-UNPR plaseaza cele doua partide in afara Constitutiei

de Departamentul Politic – Mediafax Publicat la: 04.02.2016 18:11 Ultima actualizare: 04.02.2016 18:12

Intelegerea PSD-UNPR ca proiectul de lege PNL privind revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, aflat deja in circuit legislativ, sa nu fie supus dezbaterii si votului inainte de alegerile locale incalca in mod flagrant principiul constitutional referitor la statul de drept, acuza liberalii.

Acest demers al PSD si UNPR se poate situa sub incidenta normelor legale privind neconstitutionalitatea partidelor politice, avertizeaza PNL intr-un comunicat de presa remis joi MEDIAFAX.
“”Semnarea protocolului de colaborare PSD-UNPR de catre liderii celor doua formatiuni reprezinta o premiera in politica romaneasca, fiind pentru prima data cand partide politice asuma in mod oficial blocarea procesului legislativ. In fapt, PSD si UNPR se pot pronunta impotriva legii, votand in consecinta, dar nu pot din punct de vedere constitutional sa prevada intr-un document oficial ca folosesc majoritatea pentru a impiedica dezbaterea si modificarea unei legi. Singura institutie care poate stabili din punct de vedere constitutional daca revenirea la alegerea primarilor in doua tururi este posibila pentru alegerile din 2016 este Curtea Constitutionala””, spun liberalii.

Ei subliniaza ca actiunile politice de blocare a activitatii parlamentare, mentionate in documente oficiale, incalca principiile constitutionale.
“”Interesul electoral major al PSD a facut ca Liviu Dragnea sa eludeze regulile elementare care privesc functionarea unei democratii, ratificand astfel un abuz al majoritatii pe care o tranzactioneaza exclusiv in scop politic. In raport cu aceste rigori democratice prevazute in Constitutie, Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale stabileste procedura prin care un partid politic poate intra in analiza de neconstitutionalitate a Curtii Constitutionale si consecintele unei posibile astfel de decizii (articolele 39, 40 si 41)””, se arata in comunicat.
Articolele invocate de PNL prevad ca o contestatie privind constitutionalitatea unui partid politic poate fi formulata de presedintele uneia dintre Camerele Parlamentului sau de Guvern. Presedintele Camerei poate formula contestatia numai pe baza unei hotarari adoptate de Camera cu votul majoritatii membrilor sai.
Pentru solutionarea contestatiei, presedintele Curtii Constitutionale va desemna judecatorul-raportor, care este obligat sa o comunice, impreuna cu actele doveditoare, partidului politic la care se refera contestatia, precizandu-i data pana la care poate depune un memoriu in aparare, insotit de dovezile corespunzatoare. Contestatia se judeca, pe baza raportului prezentat de judecatorul desemnat in acest scop si a probelor administrate, cu citarea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *