Politia Romana: Circa 150 de persoane au fost puse sub control judiciar si 51 in arest la domiciliu

Aproape 150 de persoane au fost puse sub control judiciar si 51 arestate la domiciliu, in ultima saptamana, iar pentru alte 16 de persoane au fost inlocuite masurile preventive de supraveghere dispuse initial, cu alte masuri, informeaza Politia?Romana, conform Mediafax.
Astfel, in perioada 27 februarie – 6 martie, au fost dispuse masuri preventive de supraveghere judiciara fata de 198 de persoane. Politistii au luat sub supraveghere 51 de persoane arestate la domiciliu si 146 de persoane in cazul carora a fost dispusa masura controlui judiciar, precum si o persoana pusa sub control pe cautiune, se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane.
Pentru alte 16 persoane au fost inlocuite masurile preventive de supraveghere dispuse initial, cu alte masuri. Astfel, controlul judiciar a fost inlocuit in patru cazuri cu arestarea preventiva, in trei cazuri cu executarea pedepsei inchisorii si intr-un caz cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie.
Arestul la domiciliu a fost inlocuit in sapte cazuri cu arestarea preventiva, iar o alta persoana care avea aceasta masura preventiva a primit o condamnare cu executare.
Supravegherea persoanelor arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar se face de catre cei aproximativ 500 de politisti de la structurile de supraveghere judiciara. Acestia verifica periodic modul in care persoanele aflate sub supraveghere judiciara isi respecta obligatiile, iar in cazul incalcarii acestora, sesizeaza instanta.
Conform Codului de procedura penala, masurile preventive sunt retinerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cautiune, arestul la domiciliu si arestarea preventiva.
Arestul la domiciliu consta in obligatia impusa inculpatului, pe o perioada de cel mult 30 de zile, de a nu parasi imobilul unde locuieste, fara permisiunea organului judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza si de a se supune unor restrictii stabilite de acesta.
Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are obligatia sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori este chemat. El nu are voie sa comunice cu persoana vatamata sau cu membrii de familie ai acesteia, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii ori expertii, precum si cu orice alte persoane care nu locuiesc in mod obisnuit impreuna cu el sau care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *