Ponta A SEMNAT. Dupa mai bine de 20 de ani de lobby la Guvern, maghiarii din Romania isi vad visul cu ochii

de Cristian ANDREI, Alina Novaceanu – Mediafax Publicat la: 16.04.2014 14:03 Ultima actualizare: 16.04.2014 14:03

Premierul Ponta si vicepremierul Dragnea au depus o initiativa legislativa in Parlament privind aprobarea si arborarea steagurilor proprii de primarii si Consilii Judetene, ca simbol local. Gandul a dezvaluit in exclusivitate ca in sedinta coalitiei de guvernare s-a ajuns la un acord in privinta acestei legi, cei din UDMR cerand respectarea programului de guvernare in care se vorbeste de acest lucru. Vicepremierii Kelemen Hunor si Liviu Dragnea au declarat pentru Gandul ca proiectul de lege va fi depus in Parlament in aceasta saptamana.

Un grup de 42 deputati PSD, printre care Victor Ponta si Liviu Dragnea, au initiat o propunere legislativa care reglementeaza aprobarea, arborarea si folosirea de catre unitatile administrativ teritoriale a steagurilor proprii, ca simbol local.
Gandul a scris in exclusivitate ca proiectul legislativ a fost discutat saptamana trecuta in sedinta coalitiei de guvernare, in care premierul Ponta si vicepremierul Kelemen Hunor au batut palma asupra lui. Inaintea intrarii UDMR la guvernare, prefectii din Harghita si Covasna au actionat in instanta mai multe primarii pentru ca au arborat steagul secuiesc la anumite manifestari, unele procese fiind deja castigate de prefecturi. ?

La formarea guvernului Ponta 3, liderii PSD, UDMR, PC si UNPR au semnat un acord de colaborare parlamentara care la punctul 9 precizeaza: “partile vor sustine promovarea unei initiative parlamentare in baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autoritatilor locale de a arbora pe institutiile proprii alaturi de steagul UE si al Romaniei, steaguri ale unitatilor administrativ teritoriale pe care le reprezinta”.
Documentul poarta semnatura lui Victor Ponta, Kelemen Hunor, Daniel Constantin si Gabriel Oprea.

Proiectul, depus in 14 aprilie, prevede ca unitatile administrativ teritoriale pot supune aprobarii Guvernului steaguri proprii, in baza hotararii autoritatii deliberative. Forma si dimensiunea steagurilor proprii vor fi cele stabilite pentru drapelul Romaniei, culoarea si insemnele distinctive a acestora nu vor putea aduce atingere simbolurilor nationale si nu pot contine simboluri nationale ale altor state.
Pe aceste steaguri vor putea fi reproduse si stemele unitatilor administrativ tereitoriale, precum si denumirile acestora. In localitatile unde populatia minoritatilor nationale depaseste 20% pe aceste steaguri poate fi mentionata denumirea unitatii administrative si in limba minoritatii respective, dar va avea aceeasi marime a literelor, caracterelor si culorilor ca si demunirea oficiala in limba romana si va fi ampalsata sub aceasta din urma.
Proiectul mai stabileste ca modelul de steag va fi supus dezbaterii publice si consultarii locuitorilor si Ministerul Dezvoltarii, cu avizul comisiei nationale, va elabora proiectul de hotarare si il va supune aprobarii Guvernului.
Unitatile administrativ teritoriale vor arbora steaburile proprii numai la sediile unitatilor administratiei publice locale si ale institutiilor de interes local, la …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *