de Anca SIMINA Publicat la: 08.03.2013 21:00 Ultima actualizare: 08.03.2013 21:35
Foto: Mediafax
In cursul acestei luni, sustine premierul Victor Ponta, Guvernul ar urma sa schimbe legea RA-APPS astfel incat in casele de protocol sa nu mai poata sta cu chirie decat presedintele, sefii celor doua Camere parlementare, ministrii si asimilatii lor, restul imobilelor urmand sa fie scoase la vanzare. Anuntul vine dupa ce tot Victor Ponta a semnat in decembrie ordonanta de urgenta prin care extindea lista beneficiarilor acelorasi apartamente de la stat de la ministri pana la sefii de deconcentrate din teritoriu, incluzand aici consilierii demnitarilor, directorii lor de cabinet si directorii generali din ministere, toti cu dreptul de a deconta chiria pana la 1.550 de lei lunar.
Tentative de vanzare au existat? si in timpul guvernarilor Tariceanu, Boc si Ungureanu, insa fara rezultate notabile. Anul trecut, din 700 de milioane de lei cat planuia Guvernul sa scoata din casele RA-APPS la licitatii, s-a ales cu 50.
In continuare, RA-APPS cheltuieste enorm cu intretinerea unor cladiri vechi – in jur de 900 de imobile pe care le detine sau le are in adminstrare, de la garsoniere de 30 de metri patrati pana la Casa Presei – , banii pentru aceste gauri negre imobiliare venind pe filiera prin care aceeasi RA-APPS are practic monopol pe tiparirea actelor speciale in Romania: pasapoarte, permise auto, buletine, titluri de proprietate, titluri de stat, certificate de inmatriculare, formulare tipizate, carnete de sanatate sau carti de alegator. „Daca nu ar avea aceste surse, ar falimenta. Administrarea imobilelor este perdanta asa cum o face Regia”, spune Ilie Bolojan, Secretar General al Guvernului in timpul Cabinetului Tariceanu II.
Gandul a inventariat solutiile pe care fostii Secretari Generali ai Guvernului din 2007 incoace i le propun lui Victor Ponta pentru ca RA-APPS sa scoata profit din casele de protocol, in loc sa mearga mai departe in pierdere:
*Ilie Bolojan (PNL) sustine pastrearea unul „bloc al demnitarilor” si a 2-3 vile de protocol, urmand ca toate celelalte imobile, cu exceptia sediilor de ambasade, sa fie vandute fie prin negociere directa la pretul pietei cu actualii chiriasi, fie prin licitatie deschisa daca sunt libere.
*Dezsi Attila (UDMR) spune ca RA-APPS ar trebui sa-si vanda toate imobilele si sa construiasca ulterior, pe unul din terenurile centrale ale Regiei, „cateva blocuri pentru demnitari” cu garsoniere sau apartamente mici, „nu de 200-300 de metri patrati ca acum”.
*Daniela Andreescu (PDL) ar face din Regia de protocol „o agentie imobiliara” care „sa poata inchiria oricui pe piata libera”, considerand neprofitabila vanzarea.
Ce avere imobiliara are statul
In cele 900 de imobile, RA-APPS are asa numitele case de protocol sau? de oaspeti, de la vila din strada Turgheniev, in care se afla din 2005 resedinta presedintelui Traian Basescu, la cele din Neptun, Scrovistea sau la celebra Vila Dante deschisa recent publicului pentru o zi. Aproximativ 100 de cladiri sunt sedii de ambasade, inchiriate prin acorduri speciale.
In celelalte functioneaza fie Guvernul Romaniei, fie diverse alte institutii fara sedii proprii, fundatii intrate fara licitatie, societati comerciale, partide si sindicate cu datorii de cativa ani. Dincolo de acestea, mai sunt apartamentele si vilele de serviciu in care stau de la fosti demnitari care au refuzat sa plece dupa inchierea mandatului pana la actuali functionari.
PATRIMONIUL COMPLET AL RA-APPS: CE HOTELURI, VILE SI APARTAMENTE ARE STATUL
Bolojan: „Ia un bloc cu un jandarm la poarta sa fie blocul demnitarilor si atat. Dar pe fata, nu pe ascuns”
„Trebuie vandut ce prisoseste, asta e clar. Cand esti social-democrat, nu stai in case boieresti in centru, nu stai in vila pe Prezan. E rusinos ca politicienii nu au forta de zece ani sa rezolve problema RA-APPS”, crede Ilie Bolojan, primul care a facut publica in 2007 lista chiriasilor fara mandat de demnitar la stat. Doar ca Guvernul nu a stabilit pana in acest moment si cum anume. „Pentru vanzare exista doua variante: una fezabila si una care sa dea bine la public”, a explicat Bolojan pentru gandul. Cea pe care actualul primar din Oradea o considera „fezabila si realista” ar fi „sa le vinzi cu prioritate celor care stau acolo, dupa o evaluare corecta la pretul pietei. Daca dau acest pret – foarte bine, daca nu, ii dai afara si poti sa ii scoti pentru ca le-ai dat inainte dreptul de a cumpara cu prioritate”.
Bolojan admite ca „in Romania orice negociere directa e insotita de folclor, de multe ori justificat”, dar spune ca incercarea de a-i scoate mai intai din case pe chiriasii care „si-au facut in timp contracte care te lega de maini si de picioare” poate dura cel putin 2-3 ani, amanand din nou vanzarea.
„A doua varianta este sa le scoti la licitatie publica, fie libere de sarcina (dupa evacuarea chiriasilor, n.r.), dar iti ia vreo doi ani sa le eliberezi, fie cu chirias cu tot, cum s-a facut in Ungaria. Acesta este idealul, dar obtii un pret mai mic pentru ca cel care cumpara mai are de cheltuit cu evacuarea”, spune liberalul.
Ilie Bolojan. Foto: Mediafax // BP Guvern
In calculele sale, 2-3 vile de protocol si un bloc al demnitarilor ar fi suficiente ca locuinte destinate strict pe perioada mandatului. „Trebuie sa stabilesti clar ce demnitari pot sa stea acolo – soferul ministrului are si el dreptul la locuinta de la stat? Sau decizi ca ai zece ministri din provincie si le tii zece case. Dar nu zece vile, ca ministrul sta 14 ore la minister, nu la fereastra casei – doar doarme acolo. Avem vreo trei blocuri pe Bd Dacia. Ia un bloc cu un jandarm la poarta, nu pastra apartamente in zece blocuri, sa platesti zece jandarmi, ca acum, sa existe blocul demnitarilor, dar pe fata, nu pe ascuns. Si faci reglementari explicite, in 24 de ore dupa ce i se termina mandatul poate sa plece. Restul sa se vanda. Sau poti sa le vinzi pe toate si demnitarilor sa li se deconteze chiria, cum se intampla cu parlamentarii. Asa e peste tot in Europa”, sustine Bolojan.
Prin aceeasi ordonanta de urgenta in care sa reglementeze vanzarea, Guvernul trebuie, in opinia fostului SGG liberal, sa ajusteze si chiriile. „Acum, chiria din Bucuresti la stat e egala cu chiria din Botosani. Or, una e sa stai pe Prezan si alta e sa stai in Colentina. Prin reglementarea chiriilor ii fortezi sa plece. Ori sa plateasca chirii reale, ori sa elibereze casa si sa se vanda. Eu am vazut toate imobilele. RA-APPS nu e o mina de diamante, dar e adevarat ca pentru unii a fost o vaca de muls”, explica fostul SGG, care a marit in 2008 chiriile prin ordonanta de urgenta, insa nivelul lor a fost reajustat in Parlament pana la maximum 4 euro pe metru patrat intr-un apartament.
Dezsi: „Nu …