Ponta vrea regandirea relatiei cu Rusia in 2014.

Premierul Ponta a declarat ca in 2014 trebuie redeclansata si regandita relatia cu Rusia, in termeni pragmatici si economici, informeaza Mediafax.
Ponta a reafirmat, luni, in cadrul unei conferinte a Institutului Aspen Romania, buna credinta si fidelitatea Romaniei fata de Uniunea Europeana sau de parteneriatul trans-atlantic, dar a aratat ca, in relatiile sale economice, Romania trebuie sa tina cont, asa cum nu a facut intre 2009-2012, de faptul ca lumea are patru puncte cardinale.
In context, premierul a pledat pentru dezvoltarea sau reluarea bunelor relatii cu tari din Asia, zona Golfului sau Africa, si a anuntat o regandire a relatiilor cu Rusia.
“Asumandu-mi toate polemicile politice, da, cred ca anul viitor trebuie sa redeclansam, sa regandim o relatie cu Rusia. Ca o sa le spunem ca nu mai facem scutul antiracheta? Nici vorba! O sa-l facem! Ca nu sprijinim Moldova sa se integreze in Uniunea Europeana?! Bineinteles ca o sprijinim! Nu stiu daca o sa ne apucam noi acum, cu forta, sa o luam sa o lipim de noi si nu stiu daca asta e ideea cea mai buna. Eu cred ca trebuie sa-i convingi, nu trebuie sa-i iei cu forta pe cei din Moldova, dar acestea sunt obiective si sunt interese nationale pe care nimeni nu le pune sub semnul intrebarii. Sa ai o relatie mai pragmatica, in primul rand economic, cu Rusia, in al doilea rand, sigur, politic, cred ca e lucru care nu poate fi decat in beneficiul Romaniei, asa cum sunt toate celelalte relatii cu tarile din afara Uniunii Europene”, a declarat Ponta.
El a afirmat ca Romania trebuie sa urmeze chiar exemplul SUA sau al statelor UE si sa isi conceapa un rol pe plan global, astfel incat gradul sau de competitivitate sa creasca.
In acest scop, Ponta a aratat ca Romaniei ii lispseste sau ii va lipsi “doar in 2014” capacitatea de a stabili un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *