Ponta: Basescu nu putea dormi bine in august ca sa nu dam CFR. Acum, daca nu-l dam, e catastrofa
“Eu imi aduc aminte ca foarte multi jurnalisti basisti tipau ca sa nu dam CFR-ul, ca e o catastrofa daca dam CFR-ul. Chiar si domnul presedinte nu putea sa doarma bine, in august, ca nu cumva sa dam CFR-ul. Acum, daca nu il dam, e o mare catastrofa. E exact ca in bancurile cu basca, fara basca. Deci dumneavoastra ce ziceti, sa il dam sau sa nu il dam?”, i-a intrebat Victor Ponta pe jurnalisti.
Intrebat de acestia cine isi va asuma un eventual esec al privatizarii CFR Marfa, Ponta a raspuns: “Cine vreti dumneavoastra. La B1 o sa si-l asume Guvernul USL”.
El a mai spus ca nu cunoaste prevederile din contract si ca acest lucru nu intra in atributiile sale de premier: “Nu cunosc contractul in detaliu, nu e treaba mea de premier, e treaba comisiei de privatizare. Sunt convins ca nu e nimic de ascuns. De altfel, dumneavoastra stiti foarte bine toate conditiile”.
Premierul Victor Ponta a facut aceste declaratii la Iasi, dupa ce a asistat la Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala Mitropolitana, cu prilejul Sfintei Parascheva. Dupa slujba, premierul a avut o scurta intrevedere cu IPS Teofan, cu primarul Gheorghe Nichita si cu seful CJ Iasi, Cristian Admonitei, in sediul Administrativ al Mitropoliei, iar de acolo a plecat insotit de Nichita.
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, a cerut secretarului de stat Cristian Ghibu, presedintele comisiei de privatizare a CFR Marfa, si consultantilor Deloitte si Musat si Asociatii sa transmita luni un punct de vedere privind evolutia, momentul si pasii urmatori in aceasta privatizare.
Grup Feroviar Roman (GFR) a cerut, duminica, Ministerului Transporturilor sa faca public contractul pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la CFR Marfa, solicitand totodata implicarea directa a ministrului de resort, Ramona Manescu, in vederea evitarii unui esec al privatizarii.
“GFR este in continuare dispus sa colaboreze cu Ministerul Transporturilor pentru a identifica impreuna caile legale prin care poate fi evitat esecul unei licitatii care ar afecta negativ mediul economic si ar descuraja investitiile straine. Grup Feroviar Roman conteaza pe sustinerea conducerii Ministerului Transporturilor pentru prevenirea acestei situatii”, se arata intr-un comunicat transmis de GFR, detinut de omul de afaceri Gruia Stoica.
GFR considera ca in acest moment comisia de privatizare invoca termenul de obtinere a avizului din partea Consiliului Concurentei drept motiv pentru un anticipat esec al tranzactiei, pentru a ascunde faptul ca in mod flagrant nu si-a indeplinit obligatiile care ii revin.
“Esecul vanzatorului de a obtine o prelungire a termenului de finalizare a tranzactiei, astfel incat acesta sa permita obtinerea avizului Consiliului Concurentei – in ciuda atentionarilor repetate ale acestei institutii privind termenul necesar analizei – face acum imposibila incheierea in bune conditii a privatizarii si desfiinteaza contractul de plin drept. Precizam cu aceasta ocazie ca GFR nu a solicitat niciodata vreo amanare a termenului de plata. De asemenea, Comisia de Privatizare a evitat in mod repetat formularea unor raspunsuri clare la solicitarile noastre facute inca din 30 august 2013 (demers reluat pe 4 octombrie 2013), privind situatia la zi a aprobarilor din partea bancilor creditoare ale CFR Marfa in privinta schimbarii de actionariat al companiei”, scria in comunicatul transmis de GFR.
Potrivit hotararii de Guvern privind privatizarea CFR Marfa, termenul pentru finalizarea procesului expira luni, nefiind prelungit de catre Guvern.
Anexa actului normativ prevede ca transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de 51% din actiuni se realizeaza la data indeplinirii cumulative a cinci conditii: emiterea unei decizii din partea autoritatilor de concurenta; finalizarea de catre vanzator a conversiei creantelor detinute de stat asupra companiei la data semnarii contractului si definitivarea structurii capitalului social al societatii in urma operatiunii; obtinerea de catre vanzator de la finantatorii interni si externi ai societatii a unui acord cu privire la modificarea structurii actionariatului societatii, ca efect al incheierii contractului; creditarea contului vanzatorului cu toate sumele datorate de cumparator si semnarea declaratiei privind transferul dreptului de proprietate asupra pachetului de actiuni in registrul actionarilor si de actiuni al societatii.
Consiliul Concurentei nu poate da avizul pana luni, termen limita pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa, si va incepe analiza doar dupa ce va primi de la GFR informatii care lipsesc din notificarea depusa in urma cu doua saptamani.