Ponta: Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar un acord flexibil nu strica

de Alexandru Moise – Mediafax Publicat la: 08.01.2015 15:42 Ultima actualizare: 08.01.2015 15:43

Romania nu mai are nevoie de un acord tip preventiv cu FMI, dar incheierea unui acord flexibil, de tipul celui pe care il are Polonia, nu strica si nu costa, a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adaugand ca negocierile in acest sens vor avea loc dupa incheierea “cu bine” a acordului existent.

La finalul unei conferinte de presa pe care a sustinut-o la Ministerul Finantelor, premierul a fost intrebat de jurnalisti daca ia in calcul incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) dupa finalizarea celui aflat in derulare, Ponta spunand ca nu exclude aceasta posibilitate, dar conditiile trebuie sa fie mai flexibile.
“In primul rand, vrem sa incheiem cu bine acordul actual. In al doilea rand, opinia noastra, bazata pe datele si pe situatia Romaniei in acest moment, este ca nu avem nevoie de un nou acord similar, de tip precaucionary. Exista – dupa aceea si putem sa negociem – doua variante: ori sa nu mai avem deloc acord cu Fondul Monetar International, sa ramanem doar in obligatiile pe care le avem in baza Pactului fiscal, sau sa negociem un acord de tipul pe care il are in continuare Polonia, o linie flexibila. Sunt lucruri pe care le putem discuta in primul rand cand terminam acordul actual”, a spus Ponta.

El a reluat ideea ca nu mai este nevoie de un acord cu FMI de tipul celui existent si a adus ca argument faptul ca, pana in prezent, Romania nu a accesat fonduri din liniile avute la dispozitie in baza acordurilor deja derulate.
“Ideea esentiala este ca un acord similar cu cel actual nu mai este necesar, nu mai suntem in situatia in care sa avem nevoie de un asemenea acord, asa cum n-am folosit banii nici din acordul anterior, din cel actual cu atat mai putin n-o sa folosim niciun leu sau niciun euro sau dolar (…) Daca va fi cazul, repet, putem sa mergem pe o linie pe care a mers Polonia”, a afirmat premierul.
La insistentele jurnalistilor pe aceasta tema, premierul si-a exprimat si o parere personala.
“Daca ma intrebati pe mine, la cum arata, nu situatia Romaniei, ci cum arata situatia din regiune, orice acord flexibil nu strica, nu ne costa nimic, ca sa spun asa, nu e neaparat, dar e o decizie pe care o sa o luam dupa ce finalizam cu bine actualul acord si evident trebuie negociat daca mai e cazul sa mai luam un asemenea acord”, a aratat Ponta.
Romania are in derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expira in luna septembrie a anului …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *