Ponta: Sunt pentru regiunea Bucovina, actualele regiuni sunt prea mari.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, ca sustine infiintarea regiunii Bucovina si a aratat ca formula cu cele opt actuale regiuni de dezvoltare nu este cea mai buna, pentru ca sunt prea mari pentru standardele europene, transmite Mediafax.
Intrebat intr-o conferinta de presa daca sustine infiintarea regiunii Bucovina, Ponta a raspuns afirmativ.
“Daca tot am copilarit in Bucovina, sunt pentru. De fapt, regiunea Bucovina ar fi frumoasa o microregiune europeana Bucovina. Daca tot se semneaza acordul de asociere cu Ucraina, in noiembrie, la Vilnius, poate ca facem o microregiune europeana, Bucovina adevarata, Bucovina intreaga. In rest, in momentul in care vom ajunge anul viitor sa vorbim de regiuni, vedem care este solutia cea mai sustenabila, insa mesajul dat prin Directia Regionala Antifrauda la Suceava e un mesaj de sprijin pentru judet si pentru aceasta regiune”, a spus Victor Ponta.
Premierul a spus ca, in ultima perioada, s-au analizat mai multe variante privind regionalizarea, aratand ca cele opt actuale regiuni de dezvoltare sunt prea mari, dar judetele sunt prea mici.
“Am tot analizat, pentru ca, realmente, trebuie sa masuram de zece ori inainte sa taiem o data si am tot analizat si cred ca formula cu cele opt regiuni de dezvoltare nu este cea mai buna formula, dar nu stiu sa va spun in acest moment ca trebuie sa fie 10, trebuie sa fie 12. Intr-adevar, cele opt actuale sunt mult prea mari. Judetele sunt prea mici, insa cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene si probabil ca una din variantele posibile e sa avem 10 sau 12, dar nu vreau sa intru in detalii pentru ca imediat apar geloziile locale. Sa nu ajungem sa facem 41 de regiuni”, a spus Victor Ponta.
Citeste si Kelemen Hunor: UDMR organizeaza referendum in privinta regionalizarii
El a mai aratat ca fiecare regiune va avea Curte de Apel si, de asemenea, ca 99% din procese sa se finalizeze la curtile de apel pentru a se degreva Inalta Curte de Casatie si Justitie.
“Nu stiu cum va arata in final harta regiunilor din Romania, e o decizie pe care nu pot sa o iau doar eu ca prim-ministru, o va lua Parlamentul Romaniei. Cred insa intr-o dezvoltare echilibrata. Nu cred ca totul trebuie strans intr-un singur mare oras, indiferent care este acesta si cred ca Romania trebuie sa se dezvolte cat mai echilibrat posibil”, a mai declarat Victor Ponta.
El considera ca la regiuni vor trebui sa fie transferate cat mai multe atributii care acum sunt la nivelul ministerelor.
“Tot ce tine de Ministerul Muncii, de exemplu, somajul, pensiile, tot ce tine …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *