Ponta, vizat de DNA in legatura cu stergerea datoriei Rompetrol
Fostul premier Victor Ponta este vizat de o ancheta a DNA in legatura cu modul in care, printr-o hotarare de guvern pe care a semnat-o, compania kazaha KazMunayGas a scapat de plata a 600 de milioane de dolari, datoria istorica a Rompetrol, scrie EurActiv.ro.
Procurorii DNA au ridicat documentele privind memorandumul de intelegere cu KazMunayGas, conform unor surse guvernamentale.?Dosarul a fost descis in 2015, cand procurorii au inceput urmarirea penala in rem pentru?trafic de influenta si luare de mita.
Surse judiciare au declarat pentru EurActiv.ro ca Victor Ponta este printre cei vizati in dosar. Ponta a semnat, ]n ianuarie 2014, o hotarare de guvern prin care a fost adoptat memorandumul de intelegere cu kazahii care au cumparat Rompetrol,?dupa ce Curtea Constitutionala s-a opus validarii prin lege a acestui memorandum, de fapt un contract comercial de stat.
Aceleasi surse guvernamentale sustin ca multe dintre pretentiile kazahilor se regasesc intocmai in memorandum, de-aici plecand, de fapt, ancheta procurorilor.?Chiar vicepresedintele KazMunayGas, Azamat Zhangulov, a afirmat in mai 2016 ca exista posibilitatea ca procurorii sa investigheze acest memorandum.
Procurorii considera suspecte vizitele dese ale lui Ponta in Turcia dupa semnarea memorandumului cu KazMunayGaz, dar si faptul ca fostul premier folosea, in timpul acestor vizite, o cartela telefonica turceasca pentru convorbiri private. ?Ancheta DNA incearca practic sa stabileasca daca termenii memorandumului au fost negociati in strainatate.
Sursele judiciare citate afirma ca, intr-una dintre vizitele facute de Ponta in Turcia in contextul unei operatii la genunchi, acesta ar fi fost invitat de presedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, la una din vilele sale.
Potrivit acelorasi surse, in acest dosar, DNA a solicitat ajutorul mai multor state pentru a verifica miscarile unor sume de bani ale unor terti care ar fi jucat rolul de intermediari intre KazMunayGaz si oficiali ai statului roman.?Procurorii DNA au facut mai multe cereri pentru comisii rogatorii in acest sens.
Fostul premier Victor Ponta nu a putut fi contactat pentru a fi intrebat in legatura cu aceste chestiuni.
——————————
Fostul premier Victor Ponta a infiintat oficial fundatia “Black Sea Regional Projects 2020” in luna februarie, dar despre aceasta idee se discuta inca din cursul anului 2015.
Intre 2003 si 2010, datoria istorica de aproape 600 de milioane de dolari a rafinariei Petromidia a fost rostogolita practic de Guvernul Nastase, iar posibilele fapte penale din acea vreme sunt anchetate de DIICOT in dosarul Rompetrol II, care vizeaza privatizarea rafinariei Petromidia intre 1999-2000 si ordonanta Guvernului Nastase din 2003.
In anul 2000, grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, a cumparat rafinaria Petromidia cu 50 de milioane de dolari, dupa ce privatizarea catre compania turceasca Akmaya a esuat.
Rompetrol s-a angajat in schimb ca va plati datoria istorica de aproximativ 600 de milioane de dolari.
Trei ani mai tarziu, in octombrie 2003, Guvernul Nastase a transformat restantele bugetare ale Rompetrol, in valoare de 603 milioane de dolari, in obligatiuni cu maturitate de sapte ani.?Fostul premier Adrian Nastase s-a aparat intotdeauna spunand ca legea de aprobare a ordonantei 118/2003 a fost promulgata in 2005 de noul presedinte Traian Basescu.
In 2007, Dinu Patriciu a vandut Rompetrol companiei de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, pentru o suma ce este si astazi o enigma: intre 1,6 miliarde si trei miliarde de dolari.
In 2010, obligatiunile statului au ajuns la maturitate, iar Rompetrol nu rascumparase datoriile decat intr-o mica masura. Astfel, statul a redevenit actionar.
Pe 15 februarie 2013, Guvernul USL Ponta II a incheiat memorandumul …