Ponta,anunt de ultima ora pe tema Codului Fiscal:Ce masuri ar putea fi introduse mai devreme de 2017

Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca masurile de reducere a taxelor, amanate prin noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017, ar putea fi puse in practica mai devreme de data respectiva daca se demonstreaza cu cifre ca sunt sustenabile. In acest sens, Ponta s-a referit la plafonarea la 5 salarii a contributiei la CASS, la taxa pe constructii si impozitul pe dividende.

“20% cat am propus noi, ma bucur ca a ramas 20% (cota de TVA – n.r.), toate prevederile, asa cum au fost lucrate de Ministerul de Finante si de Guvern. Acele masuri care nu au fost scoase din Cod, ci amanate, pe masura ce dovedim cu cifre ca sunt sustenabile putem sa le punem in practica chiar mai devreme de 1 ianuarie 2017. Ma refer la plafonarea la 5 salarii a contributiei la CASS, ma refer la taxa pe constructii, impozitul pe dividende…”, a mentionat Victor Ponta in sedinta de Guvern.

Pe de alta parte, seful Guvernului considera ca metoda de scadere a taxelor concomitent cu o Agentie de Administrare Fiscala puternica functioneaza, in conditiile in care, in luna august, s-au inregistrat incasari suplimentare la buget de 250 de milioane de euro.
“Vestea buna este ca metoda cu morcovul si cu bata, o spun americanii, ca sa fie clar, eu zic metoda cu stimularea, respectiv scadere de taxe si ANAF puternic, functioneaza. In luna august, dupa cum stiti, 250 milioane de euro in plus pentru buget incasari, asta inseamna ca avem categoric banii necesari pentru tot ceea ce ne-am angajat pe partea de sanatate, de educatie, de finantare de fonduri proiecte europene si pe proiecte de dezvoltare locala. Sa speram ca si puteti sa cheltuiti banii. Cu licitatiile si cu procedurile actuale din pacate stam cu bani si nu ii cheltuim”, a mentionat Ponta.

Cererea de reexaminare a proiectului Codului fiscal, transmisa Parlamentului de catre seful statului Klaus Iohannis, a fost adoptata marti de Senat, in prima sedinta de plen a celei de-a doua sesiuni ordinare din acest an.
Printre amendamentele aprobate se numara reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 si la 19% de la 1 ianuarie 2017 si amanarea pentru 2017 a eliminarii taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti. A ramas in vigoare eliminarea taxei pe constructiile speciale pentru investitiile in agricultura incepand cu 1 ianuarie 2016.
Plafonarea bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale la 5 salarii medii brute a fost amanata pana la 1 ianuarie 2017 la fel ca si reducerea de la 16% la 5% a impozitului pe dividende.
Plenul Camerei Deputatilor dezbate si voteaza joi cererea de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis privind Codul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *