Poporul pesedist se revolta dupa ce colegii de guvernare din UDMR au cerut autonomia “Tinutului Secuiesc”: “E o obraznicie nemaipomenita. Acesti oameni ar trebui scosi din tara!”

de Cristian ANDREI, Anca SIMINA Publicat la: 22.09.2014 11:10 Ultima actualizare: 22.09.2014 11:11

Proiectul lansat in dezbatere publica de presedintele UDMR, Kelemen Hunor, privind autonomia “Tinutului Secuiesc” i-a revoltat pe mai multi pesedisti veniti la lansarea prezidentiabilului Victor Ponta, care au cerut scoaterea Uniunii de la guvernare si inlocuirea ei cu partidul lui Calin Popescu Tariceanu – PLR.

Autonomia “Tinutul Secuiesc” o tema pentru prezidentiale sau un subiect de perspectiva in conditiile contextului international?
Tema este extrem de sensibila si atent analizata la varful PSD, care trebuie sa aleaga intre posibilele voturi pe care le-ar lua Victor Ponta de la electoratul maghiar la prezidentiale, daca UDMR ramane la guvernare, si valul nationalist pe care poate miza daca Uniunea este data afara de la Palatul Victoria.

Deja, dinspre PSD, Liviu Dragnea a anuntat ca nu exista nicio sansa ca proiectul prezentat de Kelemen Hunor sa prinda viata vreodata.Vicepresedinta PSD, Olguta Vasilescu, considerata ca facand in tabara radicala a pesedistilor, a declarat ca cererea UDMR este o “obraznicie si o mizerie care trebuie sanctionata”.Premierul Ponta a fost ca de fiecare data mai rezervat si a vorbit despre respectarea Constitutiei.”Sa nu se alarmeze niciun roman. Vreau ca toti romanii din Transilvania, din Oltenia, din Moldova si din Dobrogea sa stie ca avem toti o Constitutie pe care o respecta toata lumea. In acea Constitutie se prevede clar cum e statul roman si nu se poate schimba, dar se mai prevede un lucru: nu bagam pe nimeni in inchisoare daca exprima o parere, chiar si gresita, cu care nu suntem de acord. Suntem o societate deja matura, in care fiecare isi poate spune o parere. Parerile nu se sanctioneaza. Se sanctioneaza actiunile impotriva Constitutiei, iar eu sunt convins ca nimeni nu va face acest lucru”.Potrivit proiectului prezentat de Kelemen Hunor, Tinutul Secuiesc ar trebui sa aiba un presedinte, care trebuie sa participle la sedintele Guvernului cand sunt tratate subiecte care privesc regiunea. Aceasta ar urma sa fie condusa de un consiliu regional si unul executiv, in fruntea ultimului aflandu-se presedintele Tinutului Secuiesc. De asemenea, 50% din veniturile Loteriei Romane in Tinutul Secuiesc ar urma sa ramana in zona.Kelemen Hunor propune ca elevii din clasa a II-a, inclusiv in scolile cu predare in limba romana, sa fie predata si limba maghiara. Totodata, in proiect se prevede infiintarea unei Curti de Apel cu resedinta la Targu Mures.Practic, in comunicarea publica, PSD s-a pozitionat clar impotriva proiectului avansat de cei de la UDMR, dar pesedistii de la baza cer mai mult: scoaterea maghiarilor de la guvernare si trecerea lor in opozitie.Alegatorul pesedist nu are o impresie buna despre UDMR si revendicarile acesteia si da si o varianta de rezerva: partidul lui Tariceanu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *