Populatia Chinei a scazut in 2018, pentru prima oara dupa 70 ani. Expertii spun ca sunt motive de ingrijorare

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Datele oficiale urmeaza sa fie cunoscute in ianuarie, insa, fara sa le astepte, specialistul Yi Fuxian, un cercetator din Statele Unite, la Universitatea Wisconsin-Madison, estimeaza ca populatia Chinei a scazut anul trecut cu 1,27 de milioane de persoane.
Se poate spune ca este foarte putin raportat la o populatie totala de 1,39 de miliarde de locuitori, insa este o premiera in istoria Republicii Populare Chineze, fondata in 1949.
In urma politicii nataliste a fondatorului regimului comunist Mao Zedong, China s-a lansat, la sfarsitul anilor „70 intr-o politica a copilului unic, criticata adesea din cauza brutalitatii sale.
Insa, in fata imbatranirii populatiei, Beijingul autorizeaza din 2016 ca toate familiile sa aiba doi copii. Problema este ca, din cauza cheltuielilor cu educatia, sanatatea si locuinta, multe cupluri prefera sa ramana la copilul unic, eventual sa nu aiba copii.
„COTITURĂ ISTORICĂ”
Astfel, numarul nasterilor a scazut cu 2,5 milioane anul trecut, estimeaza Yi Fuxian, in contextul in care Beijingul miza pe o crestere a nasterilor cu 790.000. Totalul ar urma sa ajunga, in 2018, la 10,31 milioane.
Concomitent, numarul deceselor a crescut la 11,58 milioane, estimeaza cercetatorul, care isi bazeaza cifrele pe statistici locale.
Anul care a trecut reprezinta „o cotitura istorica pentru populatia chineza”, declara el pentru AFP, apreciind ca tendinta poate fi chiar „ireversibila”, avand in vedere scaderea numarului femeilor aflate la varsta procrearii. „Populatia chineza a inceput sa scada pentru prima oara din 1949, problema imbatranirii s-a accelerat, iar dinamismul economiei a slabit”, observa el. Cercetarile lui Yi urmeaza sa apara intr-un studiu publicat impreuna cu economistul Su Jian de la Universitatea Beijing, pe baza datelor Comisiei Nationale chineze a Sanatatii.
„CRIZĂ DEMOGRAFICĂ”
China intra intr-„o criza demografica”, isi exprima ingrijorarea economistul Ren Zeping de la grupul imobiliar Evergrande, in contextul in care India urmeaza ca, in cativa ani, sa prinda China din urma si sa se alature celor mai populate tari de pe planeta.
Populatia aflata la varsta muncii – de la 16 …

spot_imgspot_img