Portul Constanta, paradisul evaziunii fiscale

Cand vorbim despre evaziune, Portul Constanta ar trebui sa devina o prioritate pentru orice institutie a statului menita sa combata acest flagel. El ramane insa o fortareata neatinsa. Anual, intre 3 si 4 miliarde de euro se pierd la buget din cauza produselor nefiscalizate ce intra in tara prin portul maritim. Aceasta valoare reprezinta mai mult de un sfert din totalul evaziunii la nivel national, de peste 18 miliarde de euro.
Schema prin care se face evaziune in Portul Constanta are mai multe componente. ?Odata ajunse la dane, containerele sunt descarcate si de aici incepe nebunia. In principal, sunt doua mari scenarii de lucru – marfa nu are acte in regula sau este subapreciata ca pret. Mita porneste de la 250 de dolari si poate ajunge la 13.000 de dolari, in functie de complexitatea… lucrarii. Prin complicitatea unor lucratori vamali, se primesc actele necesare, marfa este incarcata in TIR-uri si pleaca spre desfacere. In al doilea caz, vorbim in special despre produse accizate. Si acestea urmeaza acelasi traseu.?
Ce domenii sunt afectate de evaziunea din Portul Constanta? De exemplu, peste jumatate din cantitatea totala de cereale care trece prin Romania ajunge acolo, fie ca este vorba despre importuri sau exporturi. Iar evaziunea pe piata cerealelor a ajuns sa depaseasca lejer 60 la suta.
Sa nu uitam carburantii. La produsele accizabile este preferata metoda subevaluarii preturilor prin orice mijloace. Inclusiv prin aplicarea etichetei “pacura” pe vagoane cisterna pline cu motorina. Valoarea oficiala a evaziunii in Port este de 80-90 milioane de euro, iar la nivel national de jumatate de miliard de euro anual. Vorbeste gura targului de la malul marii ca, de exemplu, la 7 astfel de vagoane partea functionarilor corupti este de 500 de mii de euro.
Lista nu este nici pe departe completa. Putem mentiona aici tigarile, marfuri alimentare, legume si fructe, electronice sau imbracaminte si incaltaminte. In acest ultim caz vorbim in principal de marfa adusa din China. In ultimul an, potrivit datelor statistice, prin Portul Constanta au intrat peste 80 de mii de tone de haine, pantofi ori diverse alte articole. Cele mai multe produse sunt …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *