Povestea manastirii din Romania unde au loc MINUNI DUMNEZEIESTI. A ars aproape din temelii in trecut, iar accesul se facea cu barca

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Multa vreme accesul spre manastire a fost deosebit de greu, scrie a1.ro. Din partea sudica, se ajungea cu trasura de la Jiblea, iar de la Cozia, cu barca peste Olt, apoi pe jos de-a lungul raului, spre nord, singura legatura o formau potecile ce urcau culmea muntelui si coborau in satele Lovistei. Dupa construirea podului peste Olt si a caii ferate, drumul spre Manastirea Turnu a devenit mult mai usor.
Citeste si?Viata dupa moarte. Povestirile unei asistente medicale, despre pacientii sai aflati in faza terminala. „Vezi acel inger, Leonora…”
Chiliile sihastrilor deschise credinciosilor
Inceputurile asezamantului de la Turnu se situeaza in jurul secolelor al XV-lea si al XVI-lea, cand s-au retras in acest loc mai multi calugari de la Manastirea Cozia.
Dintre sihastrii retrasi aici, cei mai cunoscuti au fost pustnicii Daniil si Misail, ale caror chilii, sapate in stanca, se vad si astazi. Cuviosul Misail a ridicat aici o biserica de lemn, cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, devenit astfel ctitorul Schitului Turnu.
Varlaam a ridicat prima biserica in secolul al XVII-lea
Prima biserica din piatra si caramida a fost construita in acest loc la care se ajungea cu mare greutate in anul 1676, de catre fostul egumen al Manastirii Cozia, Varlaam, care a ajuns sa ocupe scaunul mitropolitan al Tarii Romanesti. Mitropolitul Varlaam a ridicat noua constructie pe vechea temelie a bisericii de lemn, asezand sub ea moastele cuviosilor Daniil si Misail.
Asezamantul, care era o copie a Manastirii Cozia-Veche, a fost modificat de episcopul Argesului, Gherasim Timus (1894-1911), care a dorit sa construiasca o resedinta de vara la Turnu.
Un arhitect polonez a ridicat noul edificiu
Dupa ce, timp de secole, singura legatura a manastirii cu lumea o formau potecile muntelui, intre anii 1891-1896 s-a construit calea ferata Ramnicu-Valcea – Raul Vadului, iar in preajma schitului s-a amenajat o statie CFR, legata de soseaua Calimanesti – Sibiu printr-un pod plutitor peste Olt.
Avand astfel drumuri sigure, intre anii 1893-1901, episcopul Gherasim Timus a ridicat la Turnu o mare cladire cu forma patrata, cu doua niveluri, parter si etaj. Biserica a fost construita la etaj cu hramul „Schimbarea la Fata”.
Citeste si?Doamne fereste. Semne care iti arata ca AI IN CASĂ O FANTOMĂ
Planurile acestui edificiu au fost intocmite de arhitectul Anton Grigorievici Lapinscki, polonez, care a imprimat lucrarii sale un stil cu totul strain de cel al bisericii romanesti, potrivit www.crestinortodox.ro. Tot el a pictat si biserica.
La 28 octombrie 1901, cu ocazia sfintirii noilor constructii, Schitul Turnu a fost ridicat la rangul de …

spot_imgspot_img